Profi duguláselhárító szakember kiválasztása

Mire figyeljünk duguláselhárító szakember kiválasztásánál?

Profi duguláselhárító szekember kiválasztása

Profi duguláselhárító szakember kiválasztása nem olyan egyszerű feladat, mikor hirtelen vagy azonnal szükséges a duguláselhárítás. Cikkünkben ehhez adunk pár segítséget, hogy milyen szempontokra érdemes figyelni, mit érdemes elolvasni, hogy ne legyünk átverés áldozata.

Ma Magyarországon nem olyan egyszerű a megfelelő duguláselhárító szakember kiválasztása egyik szakmában sem. Sok szakma küzd a megfelelő és ráérő szolgáltatók hiányával, más szakmában viszont számtalan szakértőt találhatunk. Ilyen a duguláselhárító szakma, melyben nagyon sok a jó szaki, és sajnos nagyon sok a kókler, az átverős, és a minél több pénzt kicsaló is. Aki bár sok esetben megfelelően végzi el a duguláselhárítást, de irreálisan magas összeget kér.

Összeszedtünk pár szempontot, ami fontos egy profi és korrekt duguláselhárító szakember kiválasztásánál:

Szolgáltató keresést legtöbben ma már az interneten végezzük, ahol sok információ megtalálható egy-egy mesterről. Ezen a szempontok ismerete akkor is tud segíteni, ha egy hirdetőtábláról, lift reklámból, újságból keresünk meg valakit.

Vélemények, értékelések az interneten

A Google-nak köszönhetően már tudjuk az egyes boltokat, szolgáltatókat értékelni, véleményezni, ami talán az egyik legjobban adja vissza, hogy milyen is az adott szolgáltató.

Nézzünk meg pár ilyet, hogy mit írtak az előző ügyfelek: elégedettek voltak, netán kifogásoltak valamit… Ezekből, ha elég sok véleményt látunk, akkor már nagyon jól leszűrhető az adott szolgáltató munkája, hozzáállása, szakértelme. Ha sok pozitív visszajelzés van valószínű nyugodtan választhatjuk. Csak egyszerűen írjuk be a Google keresőbe vagy a térképes keresőbe a szakember nevét és könnyedén elolvashatjuk a véleményeket

De mit csináljunk, ha látunk a sok jó között egy-egy rosszabb véleményt?

Ne írjuk le egyből a duguláselhárítót nézzük meg, hogy mi áll a háttérben, nézzük meg, hogy mit válaszolt rá, egyáltalán válaszolt-e. Sajnos találkoztunk már olyannal, hogy egy másik, rosszindulatú duguláselhárító adott a konkurensének negatív értékelést, csak, hogy magát erősítse, vagy a másikat lejárassa, gyengítse… természetesen szolgáltatás igénybevétele nélkül.

Duguláselhárító vállalkozó, cég honlapja

Ha a szolgáltatónak van honlapja, akkor érdemes átfutni, hiszen sok mindent elárulhat a szakemberről. Mik a szakterületei, hol végzi a szolgáltatást, milyen árakkal dolgozik, milyen felszerelésekkel stb. Ha korrekt és legálisan működő vállalkozóról van szó, akkor mindenképp találunk adatokat vállalkozásáról, cégéről (adószám, cím). Sok esetben találhatunk fotókat munkavégzésről a szakemberről, ami megerősítheti a döntésünket. Nézzük meg ezeket!

Van olyan egyoldalas honlap is, amin csak egy telefonszám található semmi más, (nincs székhely, adószám…stb.) ezeknél megfelelő körültekintéssel járjunk el!

Szolgáltatás árak, díjak

Érdemes megnéznünk, ha van honlapja a szolgáltatónak, hogy feltüntetett-e árakat az egyes szolgáltatásokra, mert így van mihez viszonyítanunk, még ha azok tól-ig árak is.

Az egyes duguláselhárítási árak sokban függnek az elvégzendő feladattól és a várostól.

Budapesten 15.000-50.000 Ft között kell számolnunk egy általános háztartási dugulás esetén (WC, mosogató, lefolyó dugulások), míg vidéken pár ezer forinttal kevesebbel.

Óvakodjunk a folyóméteráras duguláselhárítóktól, mivel nem ellenőrizhető, laikusként nem tudhatjuk, hogy milyen messze található a dugulás, így a szakemberre vagyunk bízva, hogy ő mennyire korrekt az elszámolásban. Sajnos az a tapasztalatunk, hogy sok esetben így verik át az ügyfeleket a duguláselhárítással foglalkozó emberek. Ezért mi 80-90%-ban fix árakkal dolgozunk, legyen az kiszállási díj vagy maga a duguláselhárítás szolgáltatás díja.

Ha nem találtunk árakat akkor is telefonon egyeztessük le, hogy mennyibe fog kerülni a szolgáltatás, van-e kiszállási díj vagy ingyenes akár. Mindenképpen ajánlott a helyszínen a munka megkezdése előtt átbeszélnünk a szakemberrel, így nem érhet minket meglepetés, mikor a munka befejeztével fizetnünk kell.

Gépek, eszközök

Ha egy profi szolgáltató honlapját nézi meg, akkor biztosan megtalálhatók rajta, hogy milyen gépekkel, felszerelésekkel dolgozik az adott duguláselhárító. Általában felsorolás szintjén vagy akár fotókon is láthatók az eszközök, gépek, melyek állapota sok mindent elárulhat.

Higiénia, tisztaság

Erre nehéz választ találni a duguláselhárító kiválasztása során, de segíthetnek benne a vállalkozásra adott vélemények, mert sokan erre is kitérnek az értékelésben. De akár a honlapon feltüntetett fotók, leírások is sokat mutatnak. Mi különös gondot fordítunk arra, hogy nemcsak magunk után hagyjunk rendet és tisztaságot, de például lábzsákot használunk már a megérkezés, felmérés során is.

Szakterületek – duguláselhárítás

Mint minden szakma, ez is összetett. Az egyszerű duguláselhárítástól a kamerás csatornavizsgálatig, széles a paletta, mely sok drága felszerelést igényel. Ha egy szolgáltató honlapján több szakterület található az is jó pontnak minősül, mivel nagy a valószínűsége annak, ha beruházott több milliós gépekre, akkor nemcsak egy alkalmi duguláselhárításhoz értő vállalkozó.

Számla

Egy korrekt és legálisan dolgozó vállalkozás kérdés nélkül számlát állít ki a munka elvégzésekor.

Ha ez nem derül ki már a weboldalán, akkor kérdezzünk rá mindenképp, mert sok lakásbiztosítás fedezi a duguláselhárítás árát, de csak számlával!

Személyiség – szaktudás

Egy telefonos egyeztetés során már leszűrhető, hogy a felhívott vállalkozó  mennyire segítőkész, és mennyire ért a szakmájához. Figyeljünk a jelekre!

Ha a duguláselhárító több kérdést tesz fel arról, hogy milyen problémát kell megoldani és korrekt, egyenes válaszokat ad az árra, lehetőségekre akkor nagy a valószínűsége, hogy felkészülten akar érkezni, hogy minél könnyebben és jobban megoldja a felmerült problémát.

Mit kérdez meg egy duguláselhárító szaki, ha felhívtuk:

  • Helyileg hol található az ingatlan?
  • Családi ház vagy társasházról van szó?
  • Mi van eldugulva, a mosogató-kád-WC stb.?
  • Mióta áll fen a dugulás?
  • Történt-e valami amiatt eldugult az adott lefolyó?
  • Speciális eseteknél pl.: Van-e vízvezetékszerelő, aki leszerel-felszerel vagy biztosítson ő?
  • Időpont – mikor megfelelő a kiszállás?

Ha kifogásokat keres és inkább tereli a szót az árról, számláról, akkor inkább keressünk mást még időben!

Pontosság

Ez a mai világban egy felbecsülhetetlen érték, hiszen mindenki ideje be van táblázva, és nincs annál bosszantóbb, ha a megbeszélt időpontra nem érkezik meg a duguláselhárító.

Ez leginkább a szolgáltatóról adott véleményekből szűrhető le, mert ez sok mindenkinek fontos szempont, így szívesen el is mondják a tapasztalatukat az értékelés során.

Esetek, amivel találkoztunk a munkáink során:

Sajnos sokszor mentünk már olyan címre, ahol előzetesen már történt duguláselhárítás, és rövid időn belül ismét előjött a probléma. Ez természetesen előfordulhat, de az ügyfelektől hallottunk már átverésekről (lehúzásokról), melyekre sajnos utólag jöttek rá.

Talán az egyik legemlékezetesebb, mikor Budán egy társasházba mentünk …. duguláselhárításra és a hölgy, mikor mondtuk, hogy az elvégzett munka ára 25 000 Ft lesz, nem hitte el és elmondta, hogy az előző duguláselhárító „szakember” 150 000 Ft + áfát kért, mert folyóméterenként ,,X” ezer forint a méter díj.

Az eset nemcsak azért borzasztó, mert az ilyen ár irreális, hiszen a dugulások nagy százaléka (társasházaknál) rövidebb szakaszon belül van, és nem 25 méter, hanem azért is, mert felajánlotta, hogy kevesebb az ár számla nélkül, és azon nyomban fizesse ki készpénzben vagy átutalással.

Mit tanácsolunk röviden duguláselhárító kiválasztásához?

Szánjuk rá az időt a kiválasztásra, még ha sürgős is a probléma megoldása, mert sok pénzt és bosszúságot megspórolhatunk magunknak. Emellett telefonon kérdezzünk rá a díjra, fix-e, van-e kiszállási díj, számla stb. mindenre, ami fontos lehet a későbbiekben.

Kiemelt kép: Dreamstime.com

Duguláselhárítás fontossága vendéglátó egységekben

Duguláselhárítás fontossága vendéglátó egységekben

A vendéglátóhelyeken, mint például vendéglők, üzemi konyhák, kifőzdék, kocsmák és bárok, a higiénia és a zavartalan működés kiemelt fontosságú. Ezek az intézmények nap, mint nap számos vendéget fogadnak, akik nem csak a finom ételek és italok miatt térnek be, hanem a kellemes és tiszta környezet miatt is. Egy váratlan dugulás azonban gyorsan tönkre teheti a vendégek élményét és kellemetlenségeket okozhat a helyiség működésében.

Tovább olvasom »
A társasházi strang szellőztetés fontossága

A társasházi strang szellőztetés fontossága

A budapesti társasházakban a strang szellőztetés kiemelt fontosságú. Egy duguláselhárító szakember, nemcsak a strang vezetékek tisztítását, de azok szellőztetését is el tudja végezni, így ez nem csak a problémák elhárításában, hanem a megelőzésben is segíthet, biztosítva ezzel a lakók kényelmét és egészségét.

Tovább olvasom »
Légbeszívó szelepek a dugulások megelőzésére

Légbeszívó szelepek a dugulások megelőzésére

Ebben a cikkünkben részletesen tárgyaljuk a légbeszívó szelepek fontosságát a többszintes épületek csatornarendszereiben. Ezek a szelepek nem csupán egy modern épületgépészeti megoldást képviselnek, hanem elengedhetetlen elemei a hatékony és problémamentes csatornarendszereknek.

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!