20 dolog, amit ne dobjunk a WC-be, ha nem akarjuk, hogy elduguljon 

Háztartásokban, irodákban, közintézményekben számtalan olyan használati tárgyunk, eszközünk, maradékunk van, amit nem ajánlott a WC csészébe dobni, mert akár azonnali dugulást okozhatnak vagy lerakódva, megakadva idővel dugítják el a lefolyórendszert. 

 

Nézzük ezeket a dolgokat, amik elzáródást, dugulást okozhatnak: 

1. Nedves törlőkendő, popsitörlő

nedves törlőkendő

Talán az egyik legártalmasabb dolog manapság a lefolyórendszerekben, csatornahálózatokban. Mivel ezek a termékeket kifejezetten erős, nem szakadó, strapabíró, textil és/vagy műanyag alapúak, így nem bomlanak le víz hatására, mint a hagyományos WC papír, így ezek bárhol megakadhatnak és felhalmozódhatnak a csőhálózatban. 

Ráadásul a már nemcsak popsitörlésre alkalmas kendők vannak, hanem takarításhoz, kézfertőtlenítéshez vagy épp kozmetikai-smink lemosáshoz is. 

Ma már kapható lebomló, papír alapú nedves törlőkendő vagy úgynevezett nedves WC papír a boltokban. Ezek már alkalmasak arra, hogy lehúzzuk a WC-ben, de maximum 2-3 darabot egyszerre. 

2. Pelenka

pelenka

A pelenka kifejezetten arra lett kitalálva, hogy jó nedvszívó legyen és nem megy szét víz hatására. Plusz a pelenka mérete túl nagy, hogy a csőhálózatban akadálytalanul és könnyedén átmenjen. 

3. Tampon, betét

tamon, egészségügyi betét

Ezek az intim higiéniai termékek a jó nedvszívás és tartás tulajdonságokkal rendelkeznek. Nem szerencsés a WC csészébe dobni őket, mert tovább dagadhatnak, ami által könnyedén fennakadhatnak és részleges vagy teljes elzáródást okozhatnak. 

4. Kozmetikai vattakorong

kozmetikai vattakorong

A vattakorongok nem papír, hanem pamut alapúak szintén, melyek nedvszívóak és nem bomlanak szét a víz hatására, így szintén a szemetes a jó megoldás. 

5. Fültisztító pálcika

fültisztító pálcikák

Bár a fültisztító pálcikák nem nagy dolgok, melyek elvileg simán távozhatna a szennyvízcső rendszerben, de mégsem ajánlott. Mivel könnyen megakadhatnak egy könyökben, csatlakozásban, sőt akár egy kezdődő lerakódásban, ahol aztán szép lassan felfogják a távozni kívánó anyagokat és kialakul a dugulás.

Bár ma már elvileg nem lehet műanyag pálcikás fültisztítókat gyártani, de az ért a háztartásokban előfordul, sőt a papír pálcikás változatoknál sem feltétlen tudjuk, hogy könnyen vagy nehezen oldódnak a vízben. Ezért nem érdemes kockáztatni egy költségesebb duguláselhárítást. 

6. Zsebkendő, szalvéta, papírtörlő

papírtörlő, szalvéta

Bár azt gondolnánk, hogy ezek papír alapúak és könnyen feloldódnak a vízben, mégsem ajánljuk ezek kidobását a WC csészébe. Miért is? Egyrészt a méretük alapján, mert nagyobb mennyiséggel nem bír el a víznyomás. 

Másrészt ezek egy része már strapabíróbb kialakítású, úgynevezett mosásálló változatok, melyek, ha kibírnak egy forró vizes mosást, akkor nagy valószínűséggel a hideg vizes öblítés alatt nem oldódnak fel. 

7. WC papír tekercs

üres wc papír tekercs

A teljes WC papír tekercset egyértelműen ne tuszkoljuk bele a WC lefolyójába mert biztos dugulást okoz. Ez talán ez egyértelmű! Inkább, amit sokan nem gondolnak, hogy a lefogyott WC papír után maradó üres tekercset sem ajánlott bedobni a WC-be, hiába papírból készült.

A hagyományos WC papírtekercsek méretük és vastagabb karton anyaguk miatt csak hosszabb időn belül oldódnak fel a vízben, viszont mivel nagy méretűek elakadhatnak a rendszerben.  

Egy-két gyártó már készít WC-ben lehúzható tekercset, ezek biztonságosan használhatók és egyértelműen feltüntetik az üres tekercsen is.  

Hasznos tanács: Ha mindkét fajtát szokta vásárolni, akkor mindenképp tanítsa meg a gyerekeinek, hogy melyiket lehet és melyiket nem, vagy inkább dobja mindet a szemetesbe. 

8. Fogselyem

fogselyem

A fogselyem bár nem nagy méretű, de mégis okozhat dugulást, mivel igen erős anyagból készítik és összetekeredve fennakadhatnak a már kialakult lerakódásokban és így tovább növelhetik azt. 

9. Macskalom

macskaalom

A macskaalmok nagy része egyáltalán nem dobható a WC-be. A leggyakrabban használt zeolit alapúak olyanok, mint a kavicsok, nehezek és megülnek a kisebb lejtésű lefolyócsövekben, plusz még nedvszívó hatásuknak köszönhetően megdagadnak, összeállhatnak.  

A természetes anyagokból készült változatok, melyek biológiailag lebomló anyagokból, mint például faforgácsból, búzából, árpából, kukoricából, újrahasznosított papírból, szalmából és egyéb növényi alapanyagból készülnek azok egy része már alkalmas arra, hogy lehúzzuk a vécében. DE figyeljünk rá, mert nem mindegyik, sőt elég kevés, amit le lehet. Minden esetben olvassuk el a használati utasítását a macskaalomnak!  

Amiket a WC-be is dobhatjuk, azoknál is a gyártók kihangsúlyozzák, hogy egyszerre csak kis mennyiséget öblítsünk le. 

Hasznos tanács: Hiába vannak vízben oldódó almok, mi akkor sem ajánljuk, mivel minden rendszer más és más. Valahol a szűk csőátmérő, vagy a gyenge lejtés, valahol a gyenge vízöblítés vagy ezek kombinációja szintén okozhat WC dugulást. 

10. Gyógyszerek

gyógyszerek

A gyógyszerek bár ritkán okoznak dugulást kivéve, ha nem a teljes levéllel dobják be azokat a WC csészébe, mégis nagy károkat tudnak okozni. A lejárt szavatosságú gyógyszerek feloldódva erősen szennyezik a környezetet a tavakat, folyókat, melyek nemcsak az állatokra, de a környezetre is nagyon veszélyesek. 

11. Ételmaradékok

ételmaradék

Az ételmaradékok több szempontból is károsak lehetnek, egyrészt zsírtartalmuk, másrészt méretük, állaguk miatt. Ezek miatt komoly dugulási problémát okozhat, akár azonnal is. 

12. Olaj, zsír

használt olaj

Egy előző cikkünkben is írtunk már az olaj és zsír káros hatásáról, mind a WC-k, mind a konyhai mosogatók esetén. Az olajokkal és zsírokkal a legnagyobb gond, hogy hideg vízben megkeményednek, összeállnak és könnyen lerakódhatnak a cső falán vagy fennakadhatnak a kisebb elzáródásokon, könyökökön. Így semmiképp nem ajánljuk egyik lefolyóba sem beleönteni! 

13. Rágógumi

rágógumi

Mivel a rágógumi műanyag alapú és nem oldódik a vízben, nem ajánlott a WC csészébe dobni, mert lehet fennakad valamin és csökkenti a szennyvízcső átmérőjét, ahol majd folyamatosan növekszik a lerakódás. 

14. Szivacs, súrolószivacs

szivacsok

A konyhai szivacsok, fürdőszivacsok anyaguknál (nem bomló anyag) és méretüknél fogva beszorulhatnak a csővezetékekbe, akár teljes dugulást is okozva ezzel. 

15. Haj, szőr

haj, szőr eltávolítása

A haj, a szőr nagyon könnyen összeáll a zsírokkal, szappanmaradványokkal és dugót képeznek a csövekben. Bár leggyakoribb elzáródást a fürdőszobai lefolyókban okoznak, de sokaknál rossz gyakorlat, hogy a fésűből kiszedett nagyobb hajszál csomókat a WC-be dobják, ezért érdemes megemlíteni ezt is. A hajszálak nem oldódnak a vízben, sőt a hosszabb hajszálak könnyen összegabalyodnak és fennakadnak. 

16. Óvszer, gumi, műanyag dolgok

condom

Mind az óvszer, mind az egyéb műanyag tárgy, játék, WC illatosító nem oldódnak fel a vízben. Emellett, ha nagyobb, vagy egyedi alakú tárgy, (pl.: WC illatosító) kerül lehúzásra, a kiálló részei miatt könnyen elakad a könyökökben, szűkebb átmérőjű csövekben. 

17. Erős vegyszerek – például a hypo

Az erős vegyszerek, bár dugulást nem okoznak, de nemcsak a környezetet, hanem a csöveket is károsíthatják, megmarhatják, mely által már nem lesz ellenálló hosszútávon és akár csőtöréshez vezethetnek. 

18. Építési törmelék

építési törmelék

Az építési törmelékek sokszor gondot okozhatnak egy-egy felújítás építkezés után. Van, hogy nem direkt kerülnek bele, hanem például a szerszámok elmosása után a mosóvíz a WC-be kerül beöntésre. 

Sokszor ezek nem is egyből okoznak dugulástígy nem gondoljuk, hogy baj lehet, de könnyedén lerakódnak, feltapadnak a csövek falára így szűkítik azok átmérőjét és ott el kezd növekedni idővel a lerakódás, ami teljes dugulást okoz majd. Az építési törmelékből kialakult elzáródások sokszor nagyon nehezen távolíthatók el, mert beton keménységűre képesek összeállni. 

19. Festék

Festék

Bár festéket ritkán öntenek a WC csészébe, de a mosóvizet, melyben elmosták az ecseteket, szerszámokat, annál gyakrabban. A mai modern festékek közül már számos olyat találunk, ami valamilyen műanyag vagy műgyanta alapú anyagot tartalmaz (lemosható falfesték), amik a vízben nem oldódnak fel.

Hiába gondoljuk, hogy már jelentősen fel vannak hígítva, annak ellenére tartalmaznak oldószereket, festékmaradványokat ezek a mosóvizek.

20. Cigaretta csikk

cigaretta csikk

Sokan azt gondolják, hogy a cigaretta csikk könnyen lebomlik vízben és nincs is egyszerűbb, mint a WC-n lehúzni. Sajnos a cigaretta amellett, hogy rengeteg káros anyagot tartalmaz, mely feloldódik a vízben, nem mindig könnyen lehúzható, így lehet többszöri öblítést igényel. 

Munkáink során sok meglepő és megdöbbentő dugulást kiváltó okkal találkozunk. 

Cikkünkben megpróbáltuk összeszedni a háztartásokban leggyakrabban előforduló dolgokat, melyek árthatnak a környezetnek vagy a lefolyó rendszer dugulást okozhatják.  

Ha mégis eldugult a WC vagy belekerült idegen tárgy, Budapest és Pest megye területén rövid határidővel elvégezzük a WC dugulás megszüntetést, plusz, ha szeretné megtudni a csőhálózat állapotát vagy nem jön rá a sorozatos dugulási problémák okára, akkor kérje kamerás csővizsgálat szolgáltatásunk! 

Fotók: dreamstime.com

Duguláselhárítás fontossága vendéglátó egységekben

Duguláselhárítás fontossága vendéglátó egységekben

A vendéglátóhelyeken, mint például vendéglők, üzemi konyhák, kifőzdék, kocsmák és bárok, a higiénia és a zavartalan működés kiemelt fontosságú. Ezek az intézmények nap, mint nap számos vendéget fogadnak, akik nem csak a finom ételek és italok miatt térnek be, hanem a kellemes és tiszta környezet miatt is. Egy váratlan dugulás azonban gyorsan tönkre teheti a vendégek élményét és kellemetlenségeket okozhat a helyiség működésében.

Tovább olvasom »
A társasházi strang szellőztetés fontossága

A társasházi strang szellőztetés fontossága

A budapesti társasházakban a strang szellőztetés kiemelt fontosságú. Egy duguláselhárító szakember, nemcsak a strang vezetékek tisztítását, de azok szellőztetését is el tudja végezni, így ez nem csak a problémák elhárításában, hanem a megelőzésben is segíthet, biztosítva ezzel a lakók kényelmét és egészségét.

Tovább olvasom »
Légbeszívó szelepek a dugulások megelőzésére

Légbeszívó szelepek a dugulások megelőzésére

Ebben a cikkünkben részletesen tárgyaljuk a légbeszívó szelepek fontosságát a többszintes épületek csatornarendszereiben. Ezek a szelepek nem csupán egy modern épületgépészeti megoldást képviselnek, hanem elengedhetetlen elemei a hatékony és problémamentes csatornarendszereknek.

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!