A nélkülözhetetlen mosógép szifon!

A mai átlag háztartásunk egyik nélkülözhetetlen kelléke az automata mosógép, mely már nem számít luxusnak, mint ahogy a mosogatógép sem.

Márkák és modellek rengetegéből tudjuk kiválasztani a számunkra megfelelőt, természetesen figyelembe véve a pénztárcánk és a hely adta lehetőségeket, legyen az felültöltős vagy elöltöltős mosógép. Ami biztos, hogy mindkét típusnál szükségünk van egy úgynevezett mosógép szifon, ha nem a kádba, mosdóba, zuhanytálcába …stb szeretnénk elvezetni a mosógép által kipumpált vizet, mint a régi építésű lakásoknál, és paneleknél.

Mosógép vízelvezetés kádba
Mosógép vízelvezetése kádba szifon nélkül

De hova kerüljön a mosógép szifon?

Erre szinte azonnal rávágnánk a választ, hogy a mosógép a fürdőszobában, (mosó konyhában) mosogatógép a konyhában, ez szerencsés esetben így is van.  Sajnos ez nem mindig ilyen egyszerű, az ok nem más, mint a helyhiány, a szűk alapterületű fürdőszoba. A mai modern konyhákban jól megfér egymás mellett a mosógép, és a mosogató gép is, természetesen akkor, ha a feltételek ennek megfelelően vannak kialakítva (áram, víz, csatorna). Ilyenkor az elvezető csövet csatlakoztathatjuk, az erre alkalmas mosogató szifonjához is. A stabil rögzítéshez 1 db 24-40 mm átmérőjű tömlőbilincsre van szükségünk.

De mi is ez a mosógép szifon?

Hála az okos mérnököknek nem egy bonyolult szerkezet, de annál hasznosabb. A mosógép szifon árakat tekintve 1.000 Ft-tól akár több 10.000 Ft is lehet (speciális), de nekünk általános felhasználóknak a forgalomban kapható olcsóbb kategória is tökéletes, mert ezek is megfelelnek az előírásoknak. Ellen állnak a mosószereknek, és a forró víznek egészen 95°C –ig. Anyagukat tekintve általában készülhet műanyagból vagy krómozott műanyagból.

Működési elvüket tekintve, mind két típus hasonló elven működik. A bennük található kis gumigolyó a mosógép szivattyúzó hatására elmozdul, ezáltal a koszos víz távozni tud. A program végével visszaáll nyugalmi helyzetbe, és bűzelzáró szerepet tölt be, meggátolva a kellemetlen szagok, gőzök visszaáramlását a fürdőszobába, a mosógépen keresztül.

De milyen van felszerelve, ez itt a kérdés?

Önnél két lehetőség van, vagy falon kívüli vagy falon belüli (beépített) bűzzáró szifont szereltek fel, melyet laikusként is könnyen el tud dönteni, ha benéz a mosógépe mögé.

 A fürdőszoba csempéjéből egy kis csonk áll ki (erre van csatlakoztatva a mosógép leeresztő cső gumis vége) és egy 10X15cm-es fehér műanyag vagy krómozott takaró lemezt lát, akkor falon belüli a szifon.

Falon belüli mosógép szifon
Falon belüli mosógép szifon

A falon kívüli szifon (mely lehet itt is fehér vagy króm színű) a mosógép elfolyó (kifolyó) részére van szerelve.

Falon kívüli mosógép szifon
Falon kívüli mosógép szifon

Mindkét mosógép szifonnak meg van az előnye és a hátránya egyaránt, a falon kívüliekhez könnyebb hozzáférni ezáltal tisztítani, de a mosógép mögötti helyigénye nagyobb, kevésbé esztétikus.

A falon belüli (mint ahogy a nevében is benne van) a falba beépítve található, ezáltal esztétikusabb, kisebb a helyigénye. Sajnos rendszeresen találkozunk a burkoló által teljesen elburkolt szifonnal, melynek a tisztítása így igen nehézkes, általában ki kell vésni, bontani.

Teljesen elbukolt mosógépszifon

Ezen a képeken falon belüli mosógép szifont látunk (kellene látnunk), helytelenül kivitelezve mert a burkoló teljesen elfedte becsempézte, így nem lehet hozzáférni a tisztításához. Sok duguláselhárító és vizes szakember egyből a bontást-kivésést javasolná mert nem lehet hozzáférni. De mielőtt elfogadná az Ő javaslatukat, érdemes felkeresni minket hátha tudunk megoldást az Ön problémájára, és ezáltal elkerüljük a jóval költségesebb javítást és a vele járó kellemetlenségeket és későbbi duguláselhárítás költségeit.

Bár sokszor találkozunk megfelelően kivitelezett falba építhető mosógép szifonnal is, ezek között találunk olyat, hogy maradt hely a kitisztításhoz, de elég kevés. Ami megnehezíti a kupak letekerését így a könnyű szifon tisztítást.

Falon belüli mosógép szifon kevés hellyel
Falon belüli mosógép szifon kevés hellyel
Helyesen beépített mosógép szifon
Helyesen beépített mosógép szifon

Mielőtt szerelőt hívna, pár házi praktika, mely segíthet a mosógép szifon tisztításához!

 • Szeretném felhívni a figyelmet egy két apróságra, hátha segít. Mielőtt bármit tesz, ügyeljen mindig a biztonságra!
 • Áramtalanítsa a készüléket, húzza ki a mosógép csatlakozóját a konnektorból!
 • Zárja el a sarok szelepet (ez általában a mosógép közelében található)!
 • A mosógép alján található szervíz ajtót nyissa ki, óvatosan csavarja le a szivattyú fedelét, és takarítsa ki a belsejét! Néha meglepő dolgok kerülhetnek elő (apró pénz, gomb, csavar, gémkapocs, ruhaszösz…stb). Tisztítás után a szivattyú fedelet csavarja vissza, a szerviz ajtót zárja be!
 • Ügyeljen arra, hogy a leeresztő cső ne legyen megtörve!
 • Vegye le a leeresztő csövet a szifonról (csonkról), és tegye a végét a zuhanytálcába, kádba…stb, indítson el egy szivattyúzási programot! Amennyiben a vizet kipumpálja az elvezető csőből, akkor a szifonnál, vagy falon belül van a probléma.
Nem boldogul a mosógép szifon tisztítással és eldugult, nem folyik le a víz, hívjon minket! Megkeressük és megoldjuk a problémát, legyen az falon belüli vagy kívüli eldugult mosógép szifon.

10 + 1 ÉRV, hogy MIÉRT MINKET válasszon!

 • nap 24 órájában, bármikor elérhető vagyok, ha dolgozom, a lehető legrövidebb időn belül visszahívom
 • telefonon velem tud mindent egyeztetni
 • a WC-duguláselhárítást falbontás nélkül végezzük
 • gyorsan és tisztán dolgozunk (ahogy otthon is tennénk)
 • korrekt, fix áron dolgozunk, rejtett költségek nélkül
 • folyóméter díj nincs
 • a megbeszélt időpontban érkezünk, szükség esetén 2 órán belül
 • Budapesten ingyenes a kiszállás (kivéve: I., II., III, XII. kerület)
 • mert mi tiszta munkaruhában érkezünk, a lakásban való munkavégzéskor lábzsákot és szájmaszkot viselünk
 • minden elvégzett munkánkra 10 nap garanciát vállalunk, rendeltetésszerű használat mellett
 • minden elvégzett munkáról számlát adunk
Kiemelt kép: 26648309 © Italianestro | Dreamstime.com
Duguláselhárítás fontossága vendéglátó egységekben

Duguláselhárítás fontossága vendéglátó egységekben

A vendéglátóhelyeken, mint például vendéglők, üzemi konyhák, kifőzdék, kocsmák és bárok, a higiénia és a zavartalan működés kiemelt fontosságú. Ezek az intézmények nap, mint nap számos vendéget fogadnak, akik nem csak a finom ételek és italok miatt térnek be, hanem a kellemes és tiszta környezet miatt is. Egy váratlan dugulás azonban gyorsan tönkre teheti a vendégek élményét és kellemetlenségeket okozhat a helyiség működésében.

Tovább olvasom »
A társasházi strang szellőztetés fontossága

A társasházi strang szellőztetés fontossága

A budapesti társasházakban a strang szellőztetés kiemelt fontosságú. Egy duguláselhárító szakember, nemcsak a strang vezetékek tisztítását, de azok szellőztetését is el tudja végezni, így ez nem csak a problémák elhárításában, hanem a megelőzésben is segíthet, biztosítva ezzel a lakók kényelmét és egészségét.

Tovább olvasom »
Légbeszívó szelepek a dugulások megelőzésére

Légbeszívó szelepek a dugulások megelőzésére

Ebben a cikkünkben részletesen tárgyaljuk a légbeszívó szelepek fontosságát a többszintes épületek csatornarendszereiben. Ezek a szelepek nem csupán egy modern épületgépészeti megoldást képviselnek, hanem elengedhetetlen elemei a hatékony és problémamentes csatornarendszereknek.

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!