A társasházi strang szellőztetés fontossága

A társasházak életében kiemelt szerepet játszik a csatornarendszerek megfelelő működése, amelyek központi eleme a strang. A strang, mint fővezeték, a víz- és szellőzőcsövek hálózatának gerincét alkotja. Budapesten a társasházakban (nagyságától függően) gyakran találkozunk 1-2 különálló stranggal, de akár 5-8 központi ejtővezeték is lehet, amelyek létfontosságúak a szennyvízelvezetés és a szellőzés szempontjából.

A csatorna strang vezeték szellőztetés  – miért kell?

A csatorna strang vezetékek szellőztetése alapvetően három fontos feladatot lát el:

A társasházi strang szellőztetés fontossága
  1. Gázelvezetés: Eltávolítja a csatornahálózatban keletkező gázokat, így megőrzi a környezet tisztaságát (kellemetlen szagok).
  2. Bűzzárók védelme: Megakadályozza, hogy a túlnyomás vagy depresszió hatására a csatornagázok bekerüljenek a lakótérbe.
  3. Korrózió mérséklése: Csökkenti a csatornákban fellépő korróziós hatásokat a különböző gázok elvezetésével, hosszabbítva ezzel a rendszer élettartamát.

Csatorna kiszellőztetés

A nem megfelelően szellőztetett csatornarendszer kellemetlen szagokat, furcsa zajokat okozhat, különösen a magasabb emeleteken jelentkezik a probléma. Ez egyszerűen azért lehet, mert a gravitáció által lefolyó szennyvíz vákuumot képezhet és ez akár a bűzelzárókból is kiszívhatja a vizet. A megoldás lehet a külső csatorna kiszellőztetők tisztítása vagy légbeszívó szelep beépítése, amelyek segítenek a rendszer megfelelő működésében.

Duguláselhárítás , dugulások megszüntetése Budapest és környéke - Kovács és fia

Problémák és megoldások

Többféle okból jelentkezhetnek problémák. Lehet a szellőztetők hiánya, de akár a szellőztetők vagy az ejtővezeték eltömődése.

  • Kellemetlen szagok: Ha rendszeresen tapasztalunk rossz szagokat a lakásban, az vagy a bűzzárók nem megfelelő működése vagy az ejtő strang vezeték hibájára, eltömődésére vagy a szellőztetés hiányára utalhatnak.
  • Szokatlan zajok, kuttyogó hangok: A rendellenes zajok a rendszer hibájára utalhatnak annak ellenére is, hogy nincs dugulás.
  • Csökkenő hatékonyság: Amennyiben lassul a vízelvezetés gyakran a szellőztetés hiánya okozhatja.

Van amikor nem a gerinc vezeték szellőztetésével van a gond, ekkor lehet, hogy az utólagosan beépíthető légbeszívó szelep segíthet, melyről a korábbi cikkünkben írtunk.

Utólagos megoldások a szellőztető beépítésére

Amennyiben az építéskor nem került kiépítésre megfelelő szellőztető rendszer, ez csak bontással és utólag beépíthető légbeszívó szelepekkel pótolható.

Összegzés

A budapesti társasházakban a strang szellőztetés kiemelt fontosságú. Egy duguláselhárító szakember, nemcsak a strang vezetékek tisztítását, de azok szellőztetését is el tudja végezni, így ez nem csak a problémák elhárításában, hanem a megelőzésben is segíthet, biztosítva ezzel a lakók kényelmét és egészségét. A rendszeres karbantartás és a szakértői segítség elengedhetetlen a társasházi élet zavartalan működéséhez.

Amennyiben jelentkeznek a problémák érdemes felkeresni a társasházi képviselőt, aki meg tudja mondani, hogy mikor volt ellenőrizve az átszellőztető rendszer. A rendszeres ellenőrzés itt is nagyon fontos a biztonságos működés érdekében.

Szolgáltatásaink között a strang vagy fő gerinc vezeték tisztítását és gépi mosását vállaljuk!

Keressenek bizalommal!

Duguláselhárítás , dugulások megszüntetése Budapest és környéke - Kovács és fia