Duguláselhárítás társasházban

A dugulások kialakulhatnak egy-egy lakásban vagy házban, de mi a teendő akkor, ha egy társasházról van szó és egyszerre több lakást is érint a dugulás? A társasházak vízelvezető rendszere a legtöbb esetben túlterhelt. Ezeket úgy tervezték meg, hogy egy bizonyos típusú hulladékot és annak mennyiségét tökéletesen kezelje, de nagyon sok olyan hulladék is bekerül a csövekbe, amelyek nem képesek feloldódni.

Sokszor előfordul, hogy az ottlakók különféle tárgyakat is bedobálnak a WC-be, így ezzel dugulást okoznak. Ezek lehetnek játékok, más kemény tárgyak, esetleg a WC illatosító esik bele a WC-be a csésze széléről.

Honnan tudhatjuk meg, hogy a dugulás nem a lakásban van?

Ha egy teljes társasházban minden lakást érintő dugulás következik be, akkor azt először a földszinten lakók fogják érzékelni, hiszen a víz a lefolyókból addig ömlik, amíg a feljebb elhelyezkedő lakásokban használják a vízvezeték rendszert.

Mi az a strang?

A strang vezeték, egy fő gerincvezeték, amelyre a lakások mindegyike felcsatlakozik. Az ejtő vezeték a ház összes szintjén áthalad és az ágvezetékekből összegyűjtött szennyvíz szállítására szolgál. Egy panelház strang dugulása esetén a gond az összes lakásra kihat. A társasházi dugulások igen kellemetlenek lehetnek minden lakó számára, hiszen amíg a dugulást nem szüntetik meg, addig senki sem használhatja a vízelvezető rendszert.

Mik okozhatnak dugulást a strang vezetékben?

A strang vezetékben a különféle lerakódások egymásra rakódnak egészen addig, amíg egy hatalmas dugulást nem okoznak. Ilyenkor általában akkor is hallani a lakásokban bugyogó hangot, ha nem is használjuk a vízelvezető rendszert. Sok esetben a szennyvíz elkezd ömleni a WC csészékből, a mosogatóból vagy akár a padlóösszefolyóból is, így akár egy teljes lakás berendezését is tönkre teheti.

Mit lehet csinálni? Strang vezeték tisztítás, kamerázás

Társasház duguláselhárítás esetében csak olyan módszerek jöhetnek számításba, amelyeket korszerű gépekkel végeznek. Ilyen lehet a kamerázás, a gépi spirálos takarítás, a WOMA (nagynyomású csatornatisztító mosó) duguláselhárítás és a strang vezeték szellőztetés. Egy ilyen dugulás esetén érdemes minden esetben értesíteni a közösképviselőket is, hiszen sok esetben a biztosító megtéríti a kárt.

A strang duguláselhárítás során kiemelkedő fontosságú, hogy a kiérkező szakemberek megismerhessék a csatorna vonalvezetését, a tisztítóidomok és aknák helyzetét.

Ha ezt az ott lakók nem tudják megmutatni a szakembernek, akkor azok helyzetét csak kamerázással lehet megállapítani.

A kamera segítségével nagyon nagy pontossággal lehet megállapítani a dugulás helyét és emellett a készülék képes a teljes rendszer felülvizsgálatának elvégzésére is. A kamerás csatornavizsgálat segítségével gyorsan felmérhető, hogy a vezetékrendszer milyen állapotban van, így gyorsan megtalálhatók az esetleges repedések vagy lerakódások is.

Csővizsgáló kamera kamerás cővizsgálathoz

A womás duguláselhárítás tagadhatatlan előnye, hogy bontás nélkül lehet elvégezni a duguláselhárítást és a nagynyomású víz segítségével könnyen és gyorsan tisztítható a rendszer.

Hogyan előzhetjük meg az ejtővezeték eldugulását?

Gyakori a fő gerinc és strang dugulás, ha az ejtő vezeték kialakítása nem egyenes. Minél több a törés benne, annál nagyobb az esélye annak, hogy a strang dugulás be fog következni. Az ejtő vezetékek kialakítására is ügyelni kell, hiszen azokat úgy kell elhelyezni az épületben, hogy a magasabb szinten lévők is gond nélkül rá tudjanak csatlakozni az ágvezetékekkel.

Az ejtő és az alapvezetékek kialakítása akkor a legjobb, ha a legalsó szinten minél közelebb csatlakoztatják a töréshez. Az ejtővezeték dugulását csak a helyes kiépítéssel lehet megelőzni, illetve természetesen azzal is, ha az ott lakók nem dobálnak bele minden oda nem illő tárgyat a vízelvezető rendszerekbe.

A dugulaskovacs.hu természetesen minden esetben a legmodernebb duguláselhárító gépekkel érkezik ki a helyszínre és kezdi meg a társasházi dugulások elhárítását.

Kiemelt fotó: dreamstime.com

Duguláselhárítás fontossága vendéglátó egységekben

Duguláselhárítás fontossága vendéglátó egységekben

A vendéglátóhelyeken, mint például vendéglők, üzemi konyhák, kifőzdék, kocsmák és bárok, a higiénia és a zavartalan működés kiemelt fontosságú. Ezek az intézmények nap, mint nap számos vendéget fogadnak, akik nem csak a finom ételek és italok miatt térnek be, hanem a kellemes és tiszta környezet miatt is. Egy váratlan dugulás azonban gyorsan tönkre teheti a vendégek élményét és kellemetlenségeket okozhat a helyiség működésében.

Tovább olvasom »
A társasházi strang szellőztetés fontossága

A társasházi strang szellőztetés fontossága

A budapesti társasházakban a strang szellőztetés kiemelt fontosságú. Egy duguláselhárító szakember, nemcsak a strang vezetékek tisztítását, de azok szellőztetését is el tudja végezni, így ez nem csak a problémák elhárításában, hanem a megelőzésben is segíthet, biztosítva ezzel a lakók kényelmét és egészségét.

Tovább olvasom »
Légbeszívó szelepek a dugulások megelőzésére

Légbeszívó szelepek a dugulások megelőzésére

Ebben a cikkünkben részletesen tárgyaljuk a légbeszívó szelepek fontosságát a többszintes épületek csatornarendszereiben. Ezek a szelepek nem csupán egy modern épületgépészeti megoldást képviselnek, hanem elengedhetetlen elemei a hatékony és problémamentes csatornarendszereknek.

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!