Csatorna nyomvonal meghatározás profi ipari csatornakamerával

Sok esetben nem ismerjük a szennyvíz vagy vízvezeték nyomvonalat. Ingatlan vásárlásnál gyakran előfordul, hogy semmilyen információt nem kapunk a csatornák nyomvonalról, és nem is fontos akkor.

Ha szerencsénk van, soha nem kell foglalkoznunk a vezetékek helyével a kertben. mert ideális esetben mind a víz, mind a szennyvízcsatorna és a csővezeték tökéletesen működnek, nincs velük semmi probléma. Azonban, ha probléma merül fel, vagy ha nagyobb átépítést tervezünk akkor fontos, hogy pontos információink legyenek a kertben, udvaron futó csatornák helyével kapcsolatban. Ebben az esetben hasznos a csatorna nyomvonal keresés kamerás jeladó segítségével úgynevezett jelgenerátoros módszerrel történik.

Mi az a kamerás nyomvonal keresés?

A kamerás nyomvonal meghatározás egy olyan eljárás, amely során speciális kamerát helyezünk a vízvezeték csövekbe, majd ennek segítségével felvételt készítünk a cső belsejéről. A csőkamerázás és a nyomvonal meghatározás együttes alkalmazása lehetővé teszi, hogy a cső belső állapotát alaposan megvizsgáljuk, és az esetleges meghibásodásokat, sérüléseket, eltömődéseket, repedéseket, korrodálódást és egyéb problémákat feltárjuk. A kamerás felvétel és a csatorna nyomvonal meghatározás alapján pontosan meghatározhatjuk a víz és szennyvízvezeték nyomvonalát és az esetleges problémákat, így ezután hatékonyabban lehet javítani vagy karbantartani a rendszert.

Milyen esetekben hasznos a nyomvonal meghatározása?

 • A visszatérő dugulások esetén pontosabban meghatározható a csatorna problémája, a dugulás helye.
 • Szivárgó víz esetén (gyökérbenövés, csőtörés, repedés, elmozdult tömítések, nem záródó csatlakozások esetén) a kertben, udvaron, ahol nem meghatározható a pontos hely.
 • Idegen tárgy a rendszerben,
 • Az ingatlan tulajdonosa szeretné pontosabban tudni a szennyvízcsatorna, vízvezetékek nyomvonalát.
 • Régi ingatlanoknál, ahol nem ismert a nyomvonal.
 • Új vagy meglévő telken szeretnék új térburkolatot készíteni, fásítani, medencét építeni vagy egy új melléképületet építeni.
 • A kamerás nyomvonal meghatározás különösen hasznos olyan esetekben, amikor a vízvezeték csövek elrejtett helyeken futnak (pl: aljzat beton, burkolatok alatt)
 • vagy amikor más módszerekkel nem lehet a problémát megtalálni.

Hogyan végezzük a nyomvonal meghatározást?

Először keresünk egy olyan pontot, ahol be tudjuk vezetni a csővizsgáló kamerát, a folyás irányának megfelelően, ez lehet, hogy egy lefolyó szakasz megbontásával érhető el.

Ez a pontok lehetnek:

 • akna – fordító akna
 • WC lefolyócső (WC csésze leszerelésével jár)
 • udvaron lévő tisztítónyílás

A nyomvonal meghatározás előtt minden esetben először „csak” kamerás vizsgálatot végzünk, hogy lássuk nincs-e bármi lerakódás, dugulás. Szükség esetén ezt eltávolítjuk.

A vizsgálat során azonnal látható a cső állapota, az esetleges hibák, lerakódások, így egyből kielemezhetők a látottakat, valamint a méterszámláló és helymeghatározó szonda alapján behatárolható a pontos hely. Mindezt a vizsgálatot végző gép képernyőjén tudjuk nyomon követni.

A kamerás csővizsgálat egy széleskörű hibafeltárás és állapotfelmérés, amely során egyszerre vizsgáljuk a cső, csatorna belső falának műszaki állapotát és a csőhálózat megfelelő lejtését és a dugulás kiváltó okát (pl. lerakódás, vízkő, gyökérbenövés, építési ragasztó, fugaanyag, festék).

A nyomvonal meghatározás alapján igény szerint feltérképezzük a csatorna nyomvonalát és/vagy a keresett probléma pontos helyét.

A vizsgálat befejeztével megbeszéljük a további lehetőségeket a látottak alapján.

Majd mindent visszaállítunk és feltakarítunk magunk után. (bár általában nem jár nagy kosszal a kamerás csővizsgálat)

Milyen pontossággal dolgozunk?

Az általunk használt Rothenberger Roscope i2000 kamera + Roloc Plus modul segítségével 0,6 – 1,8 méter közötti mélységben tudjuk pontosan meghatározni a cső helyét.

Csatorna nyomvonal meghatározás Rotthenberger
Csatorna nyomvonal meghatározás

Miért használjuk a Rothenberger eszközeit?

Munkáink során fontos számunkra, hogy profi gépekkel, eszközökkel dolgozzunk, mivel nemcsak tartósak és megbízhatóak, de gyorsítja és megkönnyíti a mindennapi munkákat.

Nézzük is, miért választottuk a Rothenberger Roscope i2000 kamera és Roloc Plus modul egységet a csatorna nyomvonal meghatározáshoz. Amellett, hogy kompatibilisek a Rocam 4 csővizsgáló kameránkkal számos előnyük van:

A ROSCOPE i2000 előnyei:

 • Egyszerűen használható.
 • Vízálló kamerafej az IP 68-as érintésvédelmi szabvány szerint.
 • Élő, színes videóképet jelenít meg.
 • Nagyítási funkcióval és LED világítással rendelkezik.
 • A készülék lehetővé teszi álló- és mozgóképek, valamint a hang rögzítését SD kártyára.
 • Képes állóképek (JPG), videofelvételek (AVI) vezeték nélküli továbbítása, mint például Wi-Fi kapcsolattal rendelkező okos telefonra vagy tablet készülékre.

A ROLOC PLUS kereső szonda előnyei:

 • A jeladó helyzetének hajszálpontos meghatározása.
 • Precíz mélység meghatározás.
 • Könnyen szállítható, összecsukható.
Csatorna nyomvonal meghatározás
Rothenberger ROSCOPE i2000 + ROLOC Plus modul

Miért előnyös a kamerás vizsgálat és csatorna nyomvonal meghatározás?

A folyamatot együtt végezve, nemcsak a csatorna állapotát tudjuk felmérni a kamerás vizsgálattal, hanem a nyomvonal és a probléma pontos helye meghatározható.

A ROLOC PLUS szonda elkerüli a felesleges ásásokat, mivel a hajszálpontos helymeghatározást és a pontos mélységmérés lehetőségét egyaránt biztosítja. A szonda használható minden típusú vezeték esetén, így gáz, szennyvíz csatorna és vízvezetékek esetén is.

Így az esetleges bontást, ásást nem kell a teljes szakaszon elvégezni, csak a sérült csőszakasznál.

Ezzel nemcsak időt, de jelentős pénzt is megtakaríthatunk!

Milyen esetekben tudunk segíteni csatorna kamerázással és nyomvonal meghatározással?

Bár a modern kamerarendszernek köszönhetően szinte bármilyen átmérőjű, fajtájú és kialakítású csatornát, lefolyócsövet vagy szennyvízcsövet tudunk vizsgálni, azért érdemes figyelembe venni pár szempontot.

 

Az általunk kínált szolgáltatások a következő területeken nyújtanak segítséget:

 • Csőátmérő: 40 – 300 mm között
 • Cső anyaga: bármi lehet, fém, műanyag, beton, eternit, kerámia… stb.

Az általunk nyújtott szolgáltatások alkalmazási területei a lakóépületektől (lakások, családi házak, társasházak) kezdve a telephelyekig, ipari területekig terjednek. Segítséget tudunk adni a következők vizsgálatában:

 • Szennyvíz csatornák.
 • Csőhálózatok.
 • Lefolyók (mosogató, mosdó).
 • Vízvezeték csatornák

Szolgáltatásunkkal pontos képet kaphat a csatorna állapotáról, és az esetleges problémák korai felismerésével megelőzheti a nagyobb károkat.

Összefoglalva, a csővizsgáló kamera használatával történő csatorna nyomvonal meghatározás kulcsfontosságú lehet olyan problémák esetén, amikor hiányoznak a csatornahálózatról szóló információk, dokumentumok. A Rothenberger ROSCOPE i2000 csővizsgáló kamera és a Rothenberger ROLOC PLUS nyomvonal meghatározó készülék használatával pontosan meghatározható a csatorna nyomvonalának helye, mélysége és a hálózatban lévő problémák, miközben elkerülhető a felesleges ásás, bontás.  

Bízzon a profikban, hívjon minket, hogy gyorsan és hatékonyan megoldjuk problémáit!

A pontos csatorna nyomvonal meghatározása érdekében forduljon hozzánk! Hívjon minket, és kérjen árajánlatot az ország teljes területén elérhető csatorna nyomvonal meghatározására!

Miért minket hívjon csatorna diagnosztikára vagy a duguláselhárításra?

 • A legmodernebb Rothenberger eszközökkel dolgozunk.
 • A munkánkat alaposan és profi végezzük (családi vállalkozás keretében Budapesten).
 • Garanciát vállalunk az általunk elvégzett munkákra, legyen az duguláselhárítás vagy kamerás csővizsgálat nyomvonal meghatározással.
 • Rendkívül kedvező duguláselhárítás árakkal, rejtett költségek nélkül dolgozunk. Nekünk fontos az adott szó, így amiben előzetesen megállapodunk, ahhoz tartjuk magunkat.
 • Fontos a minőség, mert nekünk is érdekünk, hogy a problémát szakszerűen megállapítsuk és elhárítsuk.
 • Többéves szakmai tapasztalattal rendelkezünk duguláselhárítás és kamerás csővizsgálat területén.
 • A kamerás csatornavizsgálat és nyomvonal megállapítást nemcsak Budapesten és Pest megyében, hanem Magyarország teljes területén elvégezzük.

Szólj hozzá!