Garancia a duguláselhárításra – mikor nem jár garancia

Duguláselhárítás garanciával? Ez a kérdés sokmindenkiben felmerül, mikor megrendel egy szolgáltatást. Ebben a cikkben szeretnénk bemutatni, hogy az általunk elvégzett munkák során, mikor és milyen esetekben nem tudunk garanciát vállalni a duguláselhárítási szolgáltatásainkra.

Mikor és mennyi garanciát adunk az általunk elvégzett duguláselhárításra?

Mivel nekünk is érdekünk, hogy szolgáltatásainkkal ügyfeleink elégedettek legyenek, részünkről mindent megteszünk, hogy a legszakszerűbben és legalaposabban végezzük munkánkat.

Minden duguláselhárítás munkára 10 nap garanciát vállalunk, természetesen rendeltetésszerű használat és megfelelő kivitelezés mellett!

A rendeltetésszerű használat sok mindent takarhat, de józan paraszti ésszel minden arra legyen használva, amire való. (a mosogató nem szemetes, a WC csésze nem az ételmaradékoknak való)

Milyen esetekben nem vonatkozik garancia a duguláselhárításra?

Ha röviden akarnánk leírni akkor minden olyan esetben, mikor rajtunk kívülálló okokból történik meg az újbóli dugulás. Érdemes ezt bővebben is kifejteni, mert sokan azt gondolják, hogy egy duguláselhárítás az akár a rendszer javításáról is szól. A dugulások elhárítása valójában a csőhálózat, szennyvízhálózat vagy akár csatornahálózat tisztítása. S mivel ezek a rendszerek használva vannak, a későbbiekben, ott ugyanúgy előfordulhat lerakódás vagy idegen tárgy általi dugulás.

Ezek a következők:

Csövek anyaga, állapota, beszerelés módja:

Beton, eternit, kerámia, vas anyagokból készült általában régi, elavult csövek. Ezek a csövek az idő előrehaladtával meggyengülnek, elvesztik tartósságukat, így ezekben a rendszerekben egy spirálos duguláselhárítás repedéseket, töréseket okozhatnak. Ezért mi általában nem vállaljuk ezek tisztítását, csak nagyon indokolt esetben, de szinte minden alkalommal azt ajánljuk, hogy előbb vagy utóbb legyenek kicserélve.

Nem megfelelő lejtéssel rendelkező hálózatok. Ebben az esetben sajnos nagyon gyakori lehet a csövek eltömődése, dugulása még úgy is, ha megfelelően vannak használva. (pl. sok víz használata)

Ezeken a képeken jól látható egy kontár munka, amikor is az elvezető cső nem a fal felé lejt, hanem a szifon irányába. Így a csőnek felfelé kellene elvezetnie a leengedett vizet.

Mosogató lefolyó lejtési probléma - szennyvízcső lejtés
Mosogató lefolyó lejtési probléma

Kivitelezési hiányosságok, nem szakszerű kivitelezések:

Nem megfelelő csőátmérő, túl sok 90 fok beépítése. Ezek a könyökök gátolják a víz sebességének áramlását, megtörik a lendületet, és ezáltal itt gyakoribb a zsíros lerakódás. Ez hasonlóan az előző ponthoz, forrása lehet a dugulásoknak. Gondolunk itt szűkebb átmérő beépítése, vagy szűkebb átmérőjű cső csatlakoztatása az eredeti lefolyócsőhöz, hibás illesztés stb.

A kivitelezési gondok gyakran csak később jelentkeznek, de rendszeres használatnál, a csövek öregedésénél már gyakoribb dugulást okozhatnak.

Hibás kivitelezés: A lejtési problémákon túl, kis átmérőjű cső használatakor sokszor találkozunk olyan kivitelezéssel, melyet valószínűleg nem szakember végzett, hogy a fő lefolyó csőbe csatlakozó mellékág nem csak csatlakozik, hanem belelóg több centimétert is. Ez a hiba akadályozza a szabad folyást a gerincvezetékbe, és megakasztja a szennyeződéseket, melyek idővel nagyobb lerakódást és akár teljes dugulást okozhatnak.

Tisztító nyílások hiánya: Sajnos régebbi (néha újabb) rendszerek kiépítésénél kevesen gondolnak arra, hogy legyen tisztító nyílás, melyen keresztül könnyebben letakarítható a rendszer. A tisztító nyílás hiánya kültéri vagy beltéri hálózatnál is előfordul. Sokszor ezek hiányában nagyon nehéz és csak bontással oldható meg a duguláselhárítás, mivel nagyon hosszú lehet a tisztítandó szakasz.

Hosszabb rendszereknél javasoljuk a 20 méterenkénti tisztítónyílás kiépítését, így biztosan minden szakasz könnyen tisztítható.

Szennyvíz akna rossz állapota: Az elöregedett, régi aknáknál gyakori, hogy a megöregedett téglák elmorzsolódnak, eltörnek, kiesnek a falból. Ezek könnyen bekerülhetnek a szennyvízhálózatba.

Sérült, repedt, törött cső: Mivel itt alapból fennáll a cső további még nagyobb sérülése, a gépi spirállal történő duguláselhárítás nagyon kockázatos.

Duguláselárítás Budapest és környéke - Kovács és fia

Különböző szennyeződések – akadályok:

Építési törmelékkel szennyezett lefolyócső: Mivel az építési törmelékek súlyuknál vagy megkötő tulajdonságuknál fogva nagy dugulást és akár a cső károsodását okozhatják. Ezek eltávolítása nem mindig egyszerű folyamat és sok esetben csak erős fizikai behatással érhető el.

Idegen tárgy általi újbóli dugulás: Ezek mivel a nem megfelelő használat során kerülnek bele, így garanciát ilyen esetben nem tudunk vállalni. Ilyen dugulást okozó szennyeződések lehetnek pl.: a nedves törlőkendő, WC illatosító kosár, gyerekjáték, mosogatószivacs stb.

Vízköves rendszer: Vannak Magyarországon olyan területek, ahol a víz keménysége nagyon magas és ez könnyen lerakódik a cső falára. E mellé még akár a nem megfelelő használat, vagy kivitelezés vízkő lerakódásokat okozhat. A vízkő egy idő után képes a cső teljes átmérőjét elzárni, így már nem csak lassul az elfolyás, de teljesen elzáródik.

A vízkő egy kemény anyag. Ennek kitakarítása a rendszerből erős fizikai hatással érhető el.

Gyökérbenövés: A gyökérbenövés több esetben is előfordulhat, de minden esetben a cső megrepedt vagy már ki is tört egy darabon.  Ezek lehetnek az okok: a lefolyó cső nagyobb fa, bokor közelében van, és a növekedése által megrepesztette a csövet, vagy nagyobb munkagép, gépjármű megroppantotta a csövet, és a környező növények gyökerei elkezdték benőni. Vagy régi, elöregedett a hálózat és megette az idő, a fagy, ezáltal az apró repedéseken utat találtak a növények.

Mivel ilyen esetben mindaddig fennáll majd a dugulás lehetősége, míg az adott csőszakasz ki nem lesz cserélve, így ebben az esetben garanciát nem tudunk vállalni.

Rongálás, külső hatások:

Mivel ilyen esetben nem az általunk elvégzett munka minősége volt hiányos, vagy nem szakszerű, hanem valamilyen külső hatás érte a rendszert, így ebben az esetben nem vállalunk felelősséget újbóli eldugulás esetén.

Gyakorlatban:

Munkáink során, mikor átbeszéljük, hogy milyen hálózattal, és milyen dugulással lehet dolgunk, akkor mi minden esetben megbeszéljük a kockázatokat és lehetőségeket a tulajdonosokkal. Mivel nekünk sem érdekünk nagyobb kárt okozni, így van, hogy csak úgy végzünk el munkát, ha a tulajdonossal átbeszéljük és ő a kockázatok ellenére mindenképp igényli a szolgáltatásunkat.

Mit tegyen, ha nem ismeri a csőhálózat állapotát?

Előzetes érdeklődés és duguláselhárítás során nagyon gyakran szoktuk azt ajánlani, ha nincsenek tisztában, hogy mi okozhatja a dugulást, vagy ha új ingatlant vásároltak, és nem ismerik a csatornarendszert, akkor érdemes kamerás csővizsgálattal felmérni a hálózatot. Későbbiekben biztonságosan tisztítható legyen, vagy akár beiktatható egy javítás, felújítás.

Szolgáltatási területeink Budapesten.

Duguláselhárítás fontossága vendéglátó egységekben

Duguláselhárítás fontossága vendéglátó egységekben

A vendéglátóhelyeken, mint például vendéglők, üzemi konyhák, kifőzdék, kocsmák és bárok, a higiénia és a zavartalan működés kiemelt fontosságú. Ezek az intézmények nap, mint nap számos vendéget fogadnak, akik nem csak a finom ételek és italok miatt térnek be, hanem a kellemes és tiszta környezet miatt is. Egy váratlan dugulás azonban gyorsan tönkre teheti a vendégek élményét és kellemetlenségeket okozhat a helyiség működésében.

Tovább olvasom »
A társasházi strang szellőztetés fontossága

A társasházi strang szellőztetés fontossága

A budapesti társasházakban a strang szellőztetés kiemelt fontosságú. Egy duguláselhárító szakember, nemcsak a strang vezetékek tisztítását, de azok szellőztetését is el tudja végezni, így ez nem csak a problémák elhárításában, hanem a megelőzésben is segíthet, biztosítva ezzel a lakók kényelmét és egészségét.

Tovább olvasom »

Kiemelt kép: dreamstime.com

Szólj hozzá!