Miért hasznos a kamerás csatornavizsgálat?

A családi házaknál, társas házaknál gyakran előfordulhat a lefolyócsövekben kialakuló probléma, mely kamerás csatornavizsgálat elvégzésével deríthető ki.

A csövekben keletkezett törmelékek, szennyeződések okozta dugulás melyet a le nem folyó víz vagy visszafelé áramló szennyvíz jelez.

Vízelfolyás, vízszivárgás mely leginkább valamilyen sérülés, hibás kialakítás miatt jelentkezhet, mind-mind alapos vizsgálattal és sok munkával deríthető fel.

De van megoldás az egyszerűbb és gyorsabb felderítéshez, mégpedig a kamerás diagnosztika, mikor is egy speciális csővizsgáló kamerával végig nézhetjük a teljes lefolyórendszert, anélkül, hogy meg kéne bontanunk azt.

Milyen problémákat tárhatunk fel a kamerás csatornavizsgálattal?

Gyökérbenövés a csatornában

A többéves csőhálózatok esetén a környezetben található fák, bokrok idővel egyre nőnek, erősebbek lesznek. Ezek a gyökerek utat találhatnak a csövekbe, ahol a víz miatt egyre csak tovább és tovább terjedhetnek és elkezdi teljes átmérőben benőni és körbe szőni a cső belsejét. Ennek hatására pedig a csatornarendszer keresztmetszete folyamatosan szűkül, ami idővel dugulást okoz.

Mivel régebben nem a strapabíró PVC csöveket használták, hanem eternit, beton, kerámia vagy vascsöveket ezek elöregednek és vékonyodnak, kilyukadnak, vagy elvetemednek az illesztéseknél. Így még gyakoribb a csatorna gyökérbenövés a régi építésű házaknál.

Az erősebb gyökerek okozhatnak repedést a csövekben, de gyakoribb eset, ha pici lyuk, repedés keletkezik vagy nem megfelelő illesztés és máris bejutnak az apróbb gyökerek, melyek folyamatosan nagyobbak és sűrűbbek lesznek. Mindehhez a feltételek adottak, állandó hőmérséklet (mivel a talajban fagyhatár alatt futnak a csövek) és tápanyag ellátás (ezt nem részletezem).

Elmozdult tömítés – nem záródó csatlakozások

Mind a családi házaknál, mind a társasházaknál előforduló hibaforrás.

Helytelen összeszerelés során a csövek csatlakozásánál (tokozásnál) elmozdulhatnak a tömítések, melyeket nem lehet észrevenni, csak ha már dugulást okoznak, vagy szivárog a víz, szennyvíz. Az elmozdult tömítés lehet, hogy sokáig nem okoz semmi bajt, de a csőben egy akadályt jelent, melyen felakadhatnak a nagyobb vagy az apróbb szennyeződések, zsírok, törmelékek melyek folyamatosan megragadnak ezzel is szűkítve a cső átmérőjét.

Elmozdult gumigyűrű - kamerás csővizsgálat

Repedés, cső sérülés, összenyomódás

Cső repedés vagy törés leggyakrabban olyan helyen alakul ki, ahol a felette lévő területre nagyobb munkagéppel (Bobcat), autóval mennek és megroppantják vagy teljesen összenyomják a csövet. Sok területet nem úgy alakítottak ki, hogy elbírják a plusz súlyt és a csövek feletti részek besüllyedhetnek.

Fizikai sérülések mellett a régi csövek könnyebben törhetnek az idő előrehaladtával, mert veszítenek rugalmasságukból és a víz-fagy vagy vegyszerek meggyengíthetik az anyagukat.

Gyakran felújítás után jelentkezik a vízszivárgás vagy eltömődés, ezért szoktuk ajánlani, hogy egy nagyobb házfelújítás, kertrendezés, udvar felújítás előtt érdemes feltérképezni a nyomvonalat, a csövek állapotát. Nemcsak megtudhatjuk, hogy hol kell vigyáznunk, de az esetleges javításra vagy cserére szoruló szakaszok sem akkor derülnek ki, mikor már minden fel lett újítva, szépen rendbe lett rakva.

Cső repedés kamerás csatornavizsgálat
Csatornakamerázás: Lefolyócső kitört darab

Hibás kialakítás – lejtési problémák

Ha nem megfelelő szakember építette a rendszert akkor a különböző hibás kialakításokkal találkozhatunk: nem megfelelő csőméret (túl kicsi, vagy túl nagy), rosszul elvégzett csatlakozás (felülről belóg a gerinc vezetékbe a becsatlakoztatott cső), túl sok könyök, forduló, alacsony lejtés vagy nincs lejtés.

Ezeket remekül lehet látni a kamerás felvételeken.

Lerakódás okozta dugulás – idegen tárgyak, lerakódások

Kamerás csővizsgálat, során megtalálhatjuk nemcsak a lerakódás helyét, de, hogy mi okozza a dugulást. Nemegyszer derül ki, hogy olyan anyagok, pl. törmelék, ipari ragasztó, festék, purhab kerül a rendszerbe, amit a felelőtlen mesterek öntöttek bele a felújítás során, akár véletlenül vagy szándékosan.

Lerakódás a csatornában - kamerás csővizsgálat
Lerakódás a csatornában

Visszatérő dugulások okai

Rendszerint, ha ugyanazon lefolyórendszerben időközönként vagy gyakran kialakul dugulás, akkor, ha kizártuk a nem megfelelő használatot (pl. nedves törlőkendő a WC-ben) érdemes egy kamerás vizsgálat, mert megtudhatjuk, hogy mi okozza a rendszeres, visszatérő dugulást.

Lehet, hogy csak átalakítással, cserével megoldható, amit a csővizsgálat során készült videófelvétel segítségével könnyen megállapíthatunk.

Miért hasznos a kamerás csatornavizsgálat?

Többféle esettel találkozunk munkáink során, de nézzük a leggyakoribbakat:

Nemegyszer találkozunk olyan ügyféllel, aki elmondja, hogy rendszeresen visszatérő dugulás keletkezik a WC vagy mosogató-fürdőszobai lefolyórendszerben, amihez már nemegyszer hívott duguláselhárítókat, akik megszüntették a dugulást, de csak visszatér időközönként.

Ilyenkor mindenképp ajánlani szoktuk a csatornakamerázást, mert nagy valószínűséggel mélyebben találjuk meg az okot, ami a rendszeres dugulást okozza.

Másik leggyakoribb eset, mikor családi házaknál, társasházaknál, telephelyeken…stb. megnyitják a vizet vagy lehúzzák a WC-ét és nem érkezik meg a víz a megfelelő helyre, ennek meg kell keresni az okát. Ha a kertben, udvaron nem látszik, hogy hol folyik el a víz, akkor a teljes lefolyó rendszert át kell nézni.

Mivel a rendszerek nagyon hosszúak, így vagy a teljes lefolyó rendszer kiásásával deríthető ki, hogy hol sérült a cső, ami nemcsak nagy munka, hanem időigényes és költséges is.

Ezért hasznos a kamerás csővizsgálat, mert a műszer segítségével gyorsan és könnyedén meg tudjuk határozni a helyet, ahol a repedés, gyökérbenövés, sérülés, hiba…stb. van, és elég csak ott feltárni és kicserélni a hibás csőszakaszt.

Milyen csővizsgáló kamerával dolgozunk?

Az általunk használt Rothenberger kamerás műszer, egy 30 méter hosszú berudalóval (ezzel toljuk tovább a kamera fejegységet) szerelt modern HD kamera LED világítással. A csatorna kamerázás közben élőben látjuk az éppen kamerázott területet, melyről mind videófelvételt, mind fényképeket tudunk készíteni, amennyiben szükséges, azt igény szerint e-mailben átküldünk.

A csővizsgáló kamera nagy előnye még, hogy nyomon tudjuk követni a haladás útját (hány méternél járunk) és ennek köszönhetően, így pontosan meg tudjuk állapítani a hibák helyét, mely rendkívül meggyorsítja a helreállítást.

A folyamat során nemcsak a dugulás, vízszivárgás okát keressük, hanem a cső műszaki állapotát, lejtését is!

Milyen esetekben tudunk segíteni?

Mondhatnánk azt, hogy bármilyen átmérőjű, fajtájú és kialakítású csatorna, lefolyócső vagy szennyvízcső, vízvezeték esetén tudunk kamerázni, de hiába a modern kamerarendszer, van pár szempont amit figyelembe kell vennünk.

 • Csőátmérő: 40 – 300 mm között
 • Cső anyaga: bármi lehet, fém, műanyag, beton, eternit, kerámia… stb.

Területek:

 • Szennyvíz vezetékek
 • Csőhálózatok
 • Lefolyók (mosogató, mosdó)
 • Csatornák
 • Kutak

Mikor érdemes minket felkeresni kamerás csatornavizsgálatra?

 • Használt ingatlan vásárlás esetén, hogy megtudjuk a csőrendszer állapotát.
 • Rendszeresen visszatérő dugulás okainak megállapításához.
 • Amennyiben a csőrendszer nyomvonalán süllyedést tapasztalunk.
 • Idegen tárgy kerül a rendszerbe és fontos a pontos helymeghatározás a bontás megkezdése előtt.
 • Vízszivárgás, vízelfolyás van – csőtörés gyanúja miatt.

Miért minket hívjon csatorna diagnosztikára vagy a dugulás elhárítására?

 • A legmodernebb Rothenberger csőkamerával dolgozunk.
 • A munkánkat alaposan végezzük (családi vállalkozás keretében Budapesten).
 • Garanciát vállalunk az általunk elvégzett munkákra.
 • Kedvező duguláselhárítás árakkal, rejtett költségek nélkül dolgozunk. Nekünk fontos az adott szó, így amiben előzetesen megállapodunk, ahhoz tartjuk magunkat.
 • Minőség, mert nekünk is az a fontos, hogy a problémát szakszerűen megállapítsuk.
 • Többéves tapasztalattal rendelkezünk duguláselhárítás és kamerás csővizsgálat területén.
 • A kamerás csatornavizsgálat nemcsak Budapesten és Pest megyében, hanem Magyarország teljes területén elvégezzük.

Duguláselhárítás és csatorna kamerás vizsgálat szolgáltatásunk természetesen magánszemélyeknek és cégeknek, vállalkozásoknak egyaránt elérhető, Budapest és vonzáskörzetében.

Kamerás cső- és csatornavizsgálat szolgáltatásunk országosan végezzük.

Szolgáltatási áraink itt találhatók: Kamerás csatornavizsgálat ára

Szeretne több információt a vállalkozásunk szolgáltatásáról, akkor hívjon minket bizalommal és átbeszéljük a lehetőségeket.

Duguláselhárítás fontossága vendéglátó egységekben

Duguláselhárítás fontossága vendéglátó egységekben

A vendéglátóhelyeken, mint például vendéglők, üzemi konyhák, kifőzdék, kocsmák és bárok, a higiénia és a zavartalan működés kiemelt fontosságú. Ezek az intézmények nap, mint nap számos vendéget fogadnak, akik nem csak a finom ételek és italok miatt térnek be, hanem a kellemes és tiszta környezet miatt is. Egy váratlan dugulás azonban gyorsan tönkre teheti a vendégek élményét és kellemetlenségeket okozhat a helyiség működésében.

Tovább olvasom »
A társasházi strang szellőztetés fontossága

A társasházi strang szellőztetés fontossága

A budapesti társasházakban a strang szellőztetés kiemelt fontosságú. Egy duguláselhárító szakember, nemcsak a strang vezetékek tisztítását, de azok szellőztetését is el tudja végezni, így ez nem csak a problémák elhárításában, hanem a megelőzésben is segíthet, biztosítva ezzel a lakók kényelmét és egészségét.

Tovább olvasom »
Légbeszívó szelepek a dugulások megelőzésére

Légbeszívó szelepek a dugulások megelőzésére

Ebben a cikkünkben részletesen tárgyaljuk a légbeszívó szelepek fontosságát a többszintes épületek csatornarendszereiben. Ezek a szelepek nem csupán egy modern épületgépészeti megoldást képviselnek, hanem elengedhetetlen elemei a hatékony és problémamentes csatornarendszereknek.

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!