Amikkel munkáink során találkozunk

Munkáink során sok érdekességgel és meglepő helyzettel, megoldással és sajnos rossz kivitelezéssel és hanyag munkával találkozunk. Ebben a cikkben ezeket gyűjtöttük össze, hogy mindenki tanulhasson belőle.

A meglepetés spirál

Mosogató duguláselhárításra hívtak minket a Budapesten. Az egyszerűnek tűnő duguláselhárítás során a tulajdonostól megtudtuk, hogy nemrég már járt náluk másik brigád, de újra jelentkezett náluk a probléma.

A mosogató szifon szétszedése során meglepődve tapasztaltuk, hogy egy ipari spirál beszorult a csőbe. Mikor ezt megmutattuk a tulajdonosnak, ő elképedve nézte, hisz erről nem szóltak az előző duguláselhárítók.

Felvázoltuk a megoldást. Vagy sikerül kiszednünk és akkor bontás nélkül megússzák vagy, ha annyira megszorult akkor sajnos csak komolyabb munkálatokkal, beton felveréssel, új rendszer kiépítésével és rengeteg költséggel tudják kiszabadítani a bennrekedt spirál darabot.

Megpróbáltuk és szerencsére sikerült kiszednünk a majd 4,6 méteres csőtisztító spirált, ezzel több százezer forintot megspórolva a tulajdonosnak.

Igazából nem tudjuk, hogy véletlen maradt benne, mert kókler szakik voltak kint vagy nagyon jól tudták, hogy bent hagyták, de nem akartak ezzel sem időt, sem plusz energiát tölteni.

Mindig mondjuk, hogy csak megbízható szakembert hívjunk, ne az ár vagy a gyorsaság döntsön a kiválasztásban.

Az otthoni lefolyótisztítás eredménye

Mivel elég költséges egy duguláselhárítás, így sokan megpróbálják a boltban kapható lefolyócső tisztító szerekkel megoldani a dugulások elhárítását. Ezzel akár nem is lenne gond, de sajnos gyakran tapasztaljuk, hogy a por, granulátum, kristály állagú lefolyócső tisztító szerek gyakran nagyobb kárt tudnak okozni, mint hasznot (beleköt a szifonba vagy a csővezetékbe).

Ha nem megfelelően alkalmazzuk, vagy a körülmények, nagyobb elzáródás vagy például túl sok könyök van a lefolyócsőben, akkor a granulátum képes összeállni és szinte megkövesedve teljes elzáródást okozni.

Így azt tanácsoljuk, hogy ha mégis otthoni praktikát alkalmazna akkor vagy folyékony, gél állagú lefolyócső tisztító szert vagy nátronlúg (nátrium-hidroxid) vagy a természetes anyagok, mint pl. forróvíz, ecet, szódabikarbóna is segíthetnek.

Egy régebbi cikkünkben bemutatunk pár házi praktikát, amivel nem okozunk kárt, de akár segíthet is a kisebb dugulások esetén.

Balul elsült csőgörényezés

Fürdőszobai lefolyó tisztításra és duguláselhárításra hívtak ki minket, ahol a tulajdonos már megpróbálta elhárítani a dugulást egy barkácsáruházban vásárolt kézi spirállal.

Kiérkezésünkkor tapasztaltuk, hogy bár megpróbálta a tulaj a duguláselhárítást, a gyenge minőségű kézi spirál és a nem hozzáértés következtében a spirál rendesen beszorult a lefolyócsőbe nagyobb munkát adva nekünk.

Szerencsésen sikerült kiszednünk, nem kevés munka árán, és megkíméltük a nagyobb bontástól a tulajdonost.

A kézi spirál használata sok esetben hasznos lehet, de pár dologra figyeljünk oda:

  • mindig jó minőségű terméket vegyünk,
  • ha nem tudjuk használni, inkább ne kísérletezzünk,
  • ha a csőgörény akad vagy nehezen mozgatható, akkor ne folytassuk mert beszorulhat, eltörhet.
  • csak olyan helyen használjuk, ahol nincs sok törés (kanyar) a csővezetékben,
  • NE használjuk zuhanyzó, fürdőkád és padlóösszefolyó tisztításához, mert vagy a szifon eshet szét vagy könnyen beszorulhat.
Fürdőszobai padlóösszefolyó tisztítása kézi spirállal

Egy régi rejtélyre fényderült

Visszatérő gerincvezeték problémához hívtak ki minket, amivel több duguláselhárító szakember már sikertelenül próbálkozott. Az első alkalommal is lehetett látni, hogy nehezebb feladattal van dolgunk, mert térkővel volt burkolva az egész udvar. A telekhatáron se tisztítónyílás, se szennyvízaknát nem találtunk. A kamerázás során a tulajdonossal közösen a térkő megbontása mellett döntöttünk. És hogy milyen jól tettük? Az alábbi videón megtekinthető:

Az aknát a kivitelező teljesen lebetonozta és letérkövezte, bontás és takarítás után a folyásfenék újra tökéletesen átjárható lett.

A régi rejtély sikeresen megoldódott a tulajdonos legnagyobb örömére.

Duguláselhárítás árak Budapest és környéke - Kovács és fia