Csőgörény vagy más néven duguláselhárító spirál

Alapvető fontosságú a lefolyók rendszeres tisztítása. A legnagyobb fennakadást és kellemetlenséget elkerülendő a karbantartás alapvető fontosságú. Egy eldugult lefolyó a legjobb esetben is csak kellemetlenséget jelent, de a legrosszabb esetben a szennyvíz áradását és a családok egészségét is súlyosan veszélyeztetheti. Ilyen helyzetekben van amikor a csőgörény megoldást kínálhat.

Mit kell tudni a csőgörényről?

A csőgörény, más néven a duguláselhárító spirál, lefolyótisztító spirál – esetleg csőkígyó – egy csőtisztító eszköz. Ezt az eszközt a duguláselhárítás során bevezetik a csőbe és segít megtisztítani azt.

A csőgörény képes a csövek kanyarulatain is átjutni, így még a sokszor elérhetetlennek gondolt dugulásokat is sok esetben meg lehet vele szüntetni. 

Csőgörény változatok, csőgörény típusok

Kézi csőtisztító spirál

A kézi csőgörény acélból készül és rendkívül rugalmas. Használata igen egyszerű. Ma már kézi tekerős és fúróra szerelhető változata is kapható a legtöbb áruházban, szaküzletben. A csőgörény használata során egy spirális mozgást tesz meg és ennek segítségével lazítja, távolítja el a csövekben felgyülemlett dugulásokat. Egy ilyen praktikus lefolyótisztító spirált minden otthonba érdemes megvásárolni, hiszen, ha hirtelen kell megszüntetni egy dugulást, akkor azt enélkül szinte lehetetlen lesz véghez vinni.

Kézi csőtisztító spirál - csőgörény
Kézi csőtisztító spirál - csőgörény
Photo 35364522 © Lightzoom | Dreamstime.com
Kézi spirál tekerő dobbal
Kézi spirál tekerő dobbal
Photo 186240561 © Victor Moussa | Dreamstime.com

Ipari csőtisztító spirál

Az ipari csőgörény sokkal erősebb kivitelű, mint a kézi csőgörény. Maximális nyomaték, ideális fordulatszám és speciális duguláselhárító fejek teszik könnyűvé a használatát. Ezek természetesen már nem olcsók, de mindenképp alap felszerelése egy duguláselhárító szakembernek.

Rothenberger R600 csőtisztító gép
Rothenberger R600 csőtisztító gép
Mosdó duguláselhárítás Budapest - dugulaskovacs.hu
DREXL Mini Power 75 csőtisztító gép - munka közben

Kézi csőgörény használata házilag

A kézi csőgörényt akkor érdemes használni, ha a konyhai lefolyóban felhalmozódott zsiradékok vagy ételmaradékok okozta lerakódásokat szeretnénk megszüntetni.

A csőgörényt akkor lehet használni, ha házon belül következik be a dugulás, azaz a fővezeték és az éppen aktuális használati hely között.

A csőgörényen található egy hajtókar és a másik oldalán pedig maga a spirál helyezkedik el. A spirált kell leengedni a lefolyóba. A használatához kettő ember szükséges, hiszen egy lesz az, aki leengedi a spirált, míg a másik az óramutató járásával egyező irányba tekeri a csőgörényt. Ha a spirál háromnegyede már belekerült a csőbe, akkor el kell kezdeni visszafelé húzni. Amíg a dugulást érzékeljük, addig kell megismételni ezt a folyamatot.

Érdemes-e használni házilag? Okozhatunk-e nagyobb kárt velük?

Ha úgy érezzük, hogy a lefolyóba leeresztett görény nagyon akad és azt csak nagyon nehezen tudjuk mozgatni, akkor azonnal hagyjuk abba a csőgörényezést, hiszen nagyobb kárt is okozhatunk. A csőgörény egy nagyobb ráncigálás után eltörhet és ezáltal beszorulhat a vezetékbe. Ebben az esetben már csak szakember fogja tudni megoldani a problémát.

Mikor nem javasoljuk a kézi csőgörény használatát?

Ha esetleg a zuhanyzóban, fürdőkádban a haj vagy a szappanlerakódás miatt bekövetkezik a dugulás vagy éppen a padlóösszefolyóban keletkezik dugulás, mi nem ajánljuk az otthoni duguláselhárítást kézi csőgörénnyel. 

Sajnos többször mentünk már ki olyan helyre ahol a padlóösszefolyóba beszorult a spirál és nagyon nehezen lehetett kiszedni bontás nélkül. Ezen kívül a másik problémás terület a fürdőkád lefolyó, mivel itt a szifon a spirál és a szakszerűtlen kibontás miatt beeshet a kád alá. Ez szintén több problémát és költséget jelent utólag, mert van, hogy csak vízvezeték szerelővel lehet javíttatni.

A duguláselhárító szakemberek gépi lefolyótisztító spirált használnak

Az elektromos csőgörény esetében a Rothenberger R600 csőtisztító gép, DREXL Mini Power 75 csőtisztító gép használata mellett sokan teszik le a voksukat, mint ahogy mi is.

A gépek különböző méretű spirálok használatát teszik lehetővé, így a szakemberek választhatnak 8, 10, 16, 22 mm-es spirálok közül is. A szakemberek minden esetben pontosan tudják, hogy éppen melyik méretű spirálra lesz szükség a dugulás elhárításához.

Amennyiben túl kis méretű spirált választunk a cső méretéhez képest, akkor a spirál a csőben megtekeredhet és beszorulhat a csőbe. Természetesen az ellenkezője is előfordulhat, amikor túl vastag spirált választunk a keskenyebb csőhöz, ebben az esetben a csőgörény be tud szorulni. Ilyen esetekben elkerülhetetlen lesz a bontás, így ezt a feladatot érdemes inkább szakemberre bízni.

Az elektromos csőgörény 2 irányba kapcsolható, előre és hátramenetbe, használata hasonlít a flexibilis fúróhoz.

Abban az esetben, ha a kézi csőgörénnyel nem sikerült elhárítani a dugulást, vagy nem ismerjük az elektromos csőgörény használatát, akkor érdemes szakember segítségét kérni.

Budapesten és Pest megyében hívjon minket ha bármilyen lefolyó, fővezeték duguláselhárításra van szüksége!

Leggyakoribb dugulások: kiváltó okok, megelőzés, duguláselhárítás

Leggyakoribb dugulások: kiváltó okok, megelőzés, duguláselhárítás

Minden háztartásban előfordulnak dugulások időről-időre, amik komoly kellemetlenséget okozhatnak a hétköznapokban. E cikkünkben végig vesszük a leggyakoribb helyszíneket és okokat, amelyek a dugulásokat okozzák, valamint tippeket és tanácsokat adunk arra, hogy hogyan előzhetjük meg őket, illetve hogyan szüntessük meg őket, ha már bekövetkeztek.

Tovább olvasom »
Különböző duguláselhárítási módszerek és eszközök

Különböző duguláselhárítási módszerek és eszközök

A duguláselhárítás mindennapos kihívás a háztartásokban, irodákban és ipari létesítményekben is. A rendszeres karbantartás mellett sajnos előfordulhatnak olyan szituációk, amikor szükségünk van duguláselhárításra. Az alábbiakban áttekintjük a duguláselhárítás alapjait, megismerkedünk a leggyakoribb okokkal, valamint megmutatjuk a duguláselhárítási módszerek eszközeit és alkalmazásukat.

Tovább olvasom »
Milyen veszélyeket rejtenek a dugulások

Milyen veszélyeket rejtenek a dugulások?

A dugulások mindennapi problémákká válhatnak, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagyunk. Azonban ezek a látszólag egyszerű problémák súlyos veszélyeket rejthetnek az otthonában. Ebben a cikkben feltárjuk, milyen veszélyeket rejtenek a dugulások, és hogyan kezelhetjük őket hatékonyan, hogy elkerüljük a káros következményeket.

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!