Csőgörény vagy más néven duguláselhárító spirál

Alapvető fontosságú a lefolyók rendszeres tisztítása. A legnagyobb fennakadást és kellemetlenséget elkerülendő a karbantartás alapvető fontosságú. Egy eldugult lefolyó a legjobb esetben is csak kellemetlenséget jelent, de a legrosszabb esetben a szennyvíz áradását és a családok egészségét is súlyosan veszélyeztetheti. Ilyen helyzetekben van amikor a csőgörény megoldást kínálhat.

Mit kell tudni a csőgörényről?

A csőgörény, más néven a duguláselhárító spirál, lefolyótisztító spirál – esetleg csőkígyó – egy csőtisztító eszköz. Ezt az eszközt a duguláselhárítás során bevezetik a csőbe és segít megtisztítani azt.

A csőgörény képes a csövek kanyarulatain is átjutni, így még a sokszor elérhetetlennek gondolt dugulásokat is sok esetben meg lehet vele szüntetni. 

Csőgörény változatok, csőgörény típusok

Kézi csőtisztító spirál

A kézi csőgörény acélból készül és rendkívül rugalmas. Használata igen egyszerű. Ma már kézi tekerős és fúróra szerelhető változata is kapható a legtöbb áruházban, szaküzletben. A csőgörény használata során egy spirális mozgást tesz meg és ennek segítségével lazítja, távolítja el a csövekben felgyülemlett dugulásokat. Egy ilyen praktikus lefolyótisztító spirált minden otthonba érdemes megvásárolni, hiszen, ha hirtelen kell megszüntetni egy dugulást, akkor azt enélkül szinte lehetetlen lesz véghez vinni.

Kézi csőtisztító spirál - csőgörény
Kézi csőtisztító spirál - csőgörény
Photo 35364522 © Lightzoom | Dreamstime.com
Kézi spirál tekerő dobbal
Kézi spirál tekerő dobbal
Photo 186240561 © Victor Moussa | Dreamstime.com

Ipari csőtisztító spirál

Az ipari csőgörény sokkal erősebb kivitelű, mint a kézi csőgörény. Maximális nyomaték, ideális fordulatszám és speciális duguláselhárító fejek teszik könnyűvé a használatát. Ezek természetesen már nem olcsók, de mindenképp alap felszerelése egy duguláselhárító szakembernek.

Rothenberger R600 csőtisztító gép
Rothenberger R600 csőtisztító gép
Mosdó duguláselhárítás Budapest - dugulaskovacs.hu
DREXL Mini Power 75 csőtisztító gép - munka közben

Kézi csőgörény használata házilag

A kézi csőgörényt akkor érdemes használni, ha a konyhai lefolyóban felhalmozódott zsiradékok vagy ételmaradékok okozta lerakódásokat szeretnénk megszüntetni.

A csőgörényt akkor lehet használni, ha házon belül következik be a dugulás, azaz a fővezeték és az éppen aktuális használati hely között.

A csőgörényen található egy hajtókar és a másik oldalán pedig maga a spirál helyezkedik el. A spirált kell leengedni a lefolyóba. A használatához kettő ember szükséges, hiszen egy lesz az, aki leengedi a spirált, míg a másik az óramutató járásával egyező irányba tekeri a csőgörényt. Ha a spirál háromnegyede már belekerült a csőbe, akkor el kell kezdeni visszafelé húzni. Amíg a dugulást érzékeljük, addig kell megismételni ezt a folyamatot.

Érdemes-e használni házilag? Okozhatunk-e nagyobb kárt velük?

Ha úgy érezzük, hogy a lefolyóba leeresztett görény nagyon akad és azt csak nagyon nehezen tudjuk mozgatni, akkor azonnal hagyjuk abba a csőgörényezést, hiszen nagyobb kárt is okozhatunk. A csőgörény egy nagyobb ráncigálás után eltörhet és ezáltal beszorulhat a vezetékbe. Ebben az esetben a dugulás elhárítást már csak szakember fogja tudni megoldani a problémát.

Mikor nem javasoljuk a kézi csőgörény használatát?

Ha esetleg a zuhanyzóban, fürdőkádban a haj vagy a szappanlerakódás miatt bekövetkezik a dugulás vagy éppen a padlóösszefolyóban keletkezik dugulás, mi nem ajánljuk az otthoni duguláselhárítást kézi csőgörénnyel. 

Sajnos többször mentünk már ki olyan helyre ahol a padlóösszefolyóba beszorult a spirál és nagyon nehezen lehetett kiszedni bontás nélkül. Ezen kívül a másik problémás terület a fürdőkád lefolyó, mivel itt a szifon a spirál és a szakszerűtlen kibontás miatt beeshet a kád alá. Ez szintén több problémát és költséget jelent utólag, mert van, hogy csak vízvezeték szerelővel lehet javíttatni.

A duguláselhárító szakemberek gépi lefolyótisztító spirált használnak

Az elektromos csőgörény esetében a Rothenberger R600 csőtisztító gép, DREXL Mini Power 75 csőtisztító gép használata mellett sokan teszik le a voksukat, mint ahogy mi is.

A gépek különböző méretű spirálok használatát teszik lehetővé, így a szakemberek választhatnak 8, 10, 16, 22 mm-es spirálok közül is. A szakemberek minden esetben pontosan tudják, hogy éppen melyik méretű spirálra lesz szükség a dugulás elhárításához.

Amennyiben túl kis méretű spirált választunk a cső méretéhez képest, akkor a spirál a csőben megtekeredhet és beszorulhat a csőbe. Természetesen az ellenkezője is előfordulhat, amikor túl vastag spirált választunk a keskenyebb csőhöz, ebben az esetben a csőgörény be tud szorulni. Ilyen esetekben elkerülhetetlen lesz a bontás, így ezt a feladatot érdemes inkább szakemberre bízni.

Az elektromos csőgörény 2 irányba kapcsolható, előre és hátramenetbe, használata hasonlít a flexibilis fúróhoz.

Abban az esetben, ha a kézi csőgörénnyel nem sikerült elhárítani a dugulást, vagy nem ismerjük az elektromos csőgörény használatát, akkor érdemes szakember segítségét kérni.

Budapesten és Pest megyében hívjon minket ha bármilyen lefolyó, fővezeték duguláselhárításra van szüksége!

Duguláselhárítás fontossága vendéglátó egységekben

Duguláselhárítás fontossága vendéglátó egységekben

A vendéglátóhelyeken, mint például vendéglők, üzemi konyhák, kifőzdék, kocsmák és bárok, a higiénia és a zavartalan működés kiemelt fontosságú. Ezek az intézmények nap, mint nap számos vendéget fogadnak, akik nem csak a finom ételek és italok miatt térnek be, hanem a kellemes és tiszta környezet miatt is. Egy váratlan dugulás azonban gyorsan tönkre teheti a vendégek élményét és kellemetlenségeket okozhat a helyiség működésében.

Tovább olvasom »
A társasházi strang szellőztetés fontossága

A társasházi strang szellőztetés fontossága

A budapesti társasházakban a strang szellőztetés kiemelt fontosságú. Egy duguláselhárító szakember, nemcsak a strang vezetékek tisztítását, de azok szellőztetését is el tudja végezni, így ez nem csak a problémák elhárításában, hanem a megelőzésben is segíthet, biztosítva ezzel a lakók kényelmét és egészségét.

Tovább olvasom »
Légbeszívó szelepek a dugulások megelőzésére

Légbeszívó szelepek a dugulások megelőzésére

Ebben a cikkünkben részletesen tárgyaljuk a légbeszívó szelepek fontosságát a többszintes épületek csatornarendszereiben. Ezek a szelepek nem csupán egy modern épületgépészeti megoldást képviselnek, hanem elengedhetetlen elemei a hatékony és problémamentes csatornarendszereknek.

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!