Csőgörény vagy más néven duguláselhárító spirál

Alapvető fontosságú a lefolyók rendszeres tisztítása. A legnagyobb fennakadást és kellemetlenséget elkerülendő a karbantartás alapvető fontosságú. Egy eldugult lefolyó a legjobb esetben is csak kellemetlenséget jelent, de a legrosszabb esetben a szennyvíz áradását és a családok egészségét is súlyosan veszélyeztetheti. Ilyen helyzetekben van amikor a csőgörény megoldást kínálhat.

Mit kell tudni a csőgörényről?

A csőgörény, más néven a duguláselhárító spirál, lefolyótisztító spirál – esetleg csőkígyó – egy csőtisztító eszköz. Ezt az eszközt a duguláselhárítás során bevezetik a csőbe és segít megtisztítani azt.

A csőgörény képes a csövek kanyarulatain is átjutni, így még a sokszor elérhetetlennek gondolt dugulásokat is sok esetben meg lehet vele szüntetni. 

Csőgörény változatok, csőgörény típusok

Kézi csőtisztító spirál

A kézi csőgörény acélból készül és rendkívül rugalmas. Használata igen egyszerű. Ma már kézi tekerős és fúróra szerelhető változata is kapható a legtöbb áruházban, szaküzletben. A csőgörény használata során egy spirális mozgást tesz meg és ennek segítségével lazítja, távolítja el a csövekben felgyülemlett dugulásokat. Egy ilyen praktikus lefolyótisztító spirált minden otthonba érdemes megvásárolni, hiszen, ha hirtelen kell megszüntetni egy dugulást, akkor azt enélkül szinte lehetetlen lesz véghez vinni.

Kézi csőtisztító spirál - csőgörény
Kézi csőtisztító spirál - csőgörény
Photo 35364522 © Lightzoom | Dreamstime.com
Kézi spirál tekerő dobbal
Kézi spirál tekerő dobbal
Photo 186240561 © Victor Moussa | Dreamstime.com

Ipari csőtisztító spirál

Az ipari csőgörény sokkal erősebb kivitelű, mint a kézi csőgörény. Maximális nyomaték, ideális fordulatszám és speciális duguláselhárító fejek teszik könnyűvé a használatát. Ezek természetesen már nem olcsók, de mindenképp alap felszerelése egy duguláselhárító szakembernek.

Rothenberger R600 csőtisztító gép
Rothenberger R600 csőtisztító gép
Mosdó duguláselhárítás Budapest - dugulaskovacs.hu
DREXL Mini Power 75 csőtisztító gép - munka közben

Kézi csőgörény használata házilag

A kézi csőgörényt akkor érdemes használni, ha a konyhai lefolyóban felhalmozódott zsiradékok vagy ételmaradékok okozta lerakódásokat szeretnénk megszüntetni.

A csőgörényt akkor lehet használni, ha házon belül következik be a dugulás, azaz a fővezeték és az éppen aktuális használati hely között.

A csőgörényen található egy hajtókar és a másik oldalán pedig maga a spirál helyezkedik el. A spirált kell leengedni a lefolyóba. A használatához kettő ember szükséges, hiszen egy lesz az, aki leengedi a spirált, míg a másik az óramutató járásával egyező irányba tekeri a csőgörényt. Ha a spirál háromnegyede már belekerült a csőbe, akkor el kell kezdeni visszafelé húzni. Amíg a dugulást érzékeljük, addig kell megismételni ezt a folyamatot.

Érdemes-e használni házilag? Okozhatunk-e nagyobb kárt velük?

Ha úgy érezzük, hogy a lefolyóba leeresztett görény nagyon akad és azt csak nagyon nehezen tudjuk mozgatni, akkor azonnal hagyjuk abba a csőgörényezést, hiszen nagyobb kárt is okozhatunk. A csőgörény egy nagyobb ráncigálás után eltörhet és ezáltal beszorulhat a vezetékbe. Ebben az esetben már csak szakember fogja tudni megoldani a problémát.

Mikor nem javasoljuk a kézi csőgörény használatát?

Ha esetleg a zuhanyzóban, fürdőkádban a haj vagy a szappanlerakódás miatt bekövetkezik a dugulás vagy éppen a padlóösszefolyóban keletkezik dugulás, mi nem ajánljuk az otthoni duguláselhárítást kézi csőgörénnyel. 

Sajnos többször mentünk már ki olyan helyre ahol a padlóösszefolyóba beszorult a spirál és nagyon nehezen lehetett kiszedni bontás nélkül. Ezen kívül a másik problémás terület a fürdőkád lefolyó, mivel itt a szifon a spirál és a szakszerűtlen kibontás miatt beeshet a kád alá. Ez szintén több problémát és költséget jelent utólag, mert van, hogy csak vízvezeték szerelővel lehet javíttatni.

A duguláselhárító szakemberek gépi lefolyótisztító spirált használnak

Az elektromos csőgörény esetében a Rothenberger R600 csőtisztító gép, DREXL Mini Power 75 csőtisztító gép használata mellett sokan teszik le a voksukat, mint ahogy mi is.

A gépek különböző méretű spirálok használatát teszik lehetővé, így a szakemberek választhatnak 8, 10, 16, 22 mm-es spirálok közül is. A szakemberek minden esetben pontosan tudják, hogy éppen melyik méretű spirálra lesz szükség a dugulás elhárításához.

Amennyiben túl kis méretű spirált választunk a cső méretéhez képest, akkor a spirál a csőben megtekeredhet és beszorulhat a csőbe. Természetesen az ellenkezője is előfordulhat, amikor túl vastag spirált választunk a keskenyebb csőhöz, ebben az esetben a csőgörény be tud szorulni. Ilyen esetekben elkerülhetetlen lesz a bontás, így ezt a feladatot érdemes inkább szakemberre bízni.

Az elektromos csőgörény 2 irányba kapcsolható, előre és hátramenetbe, használata hasonlít a flexibilis fúróhoz.

Abban az esetben, ha a kézi csőgörénnyel nem sikerült elhárítani a dugulást, vagy nem ismerjük az elektromos csőgörény használatát, akkor érdemes szakember segítségét kérni.

Budapesten és Pest megyében hívjon minket ha bármilyen lefolyó, fővezeték duguláselhárításra van szüksége!

Különböző duguláselhárítási módszerek és eszközök

Különböző duguláselhárítási módszerek és eszközök

A duguláselhárítás mindennapos kihívás a háztartásokban, irodákban és ipari létesítményekben is. A rendszeres karbantartás mellett sajnos előfordulhatnak olyan szituációk, amikor szükségünk van duguláselhárításra. Az alábbiakban áttekintjük a duguláselhárítás alapjait, megismerkedünk a leggyakoribb okokkal, valamint megmutatjuk a duguláselhárítási módszerek eszközeit és alkalmazásukat.

Tovább olvasom »
Milyen veszélyeket rejtenek a dugulások

Milyen veszélyeket rejtenek a dugulások?

A dugulások mindennapi problémákká válhatnak, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagyunk. Azonban ezek a látszólag egyszerű problémák súlyos veszélyeket rejthetnek az otthonában. Ebben a cikkben feltárjuk, milyen veszélyeket rejtenek a dugulások, és hogyan kezelhetjük őket hatékonyan, hogy elkerüljük a káros következményeket.

Tovább olvasom »
Csatorna nyomvonal meghatározása profi ipari csatornakamerával

Csatorna nyomvonal meghatározás profi ipari csatornakamerával

A csatorna nyomvonal meghatározása fontos lehet, mert sok esetben nem ismerjük a vezetékek helyét a kertben vagy az ingatlanunkban. A kamerás nyomvonal meghatározás lehetővé teszi a cső belső állapotának alapos vizsgálatát, és az esetleges problémák feltárását.
A kamerás felvétel és a csatorna nyomvonal meghatározása alapján pontosan meghatározható a víz- és szennyvízvezeték nyomvonala, így hatékonyabban lehet javítani vagy karbantartani a rendszert.

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!