Fürdőszobai padlóösszefolyó tisztítása, karbantartása, duguláselhárítása

Sokan tapasztaltuk már, hogy a padlóösszefolyóban nehezen, vagy egyáltalán nem megy le a víz, esetleg bűz árad belőle. A fürdőszobai padlóösszefolyók egyik fontos szerepe a vízelvezetés, mely, ha nem tökéletes akkor általában valamilyen dugulás vagy lerakódás áll a háttérben.

Padlóösszefolyó fajták

Hagyományos fürdőszobai padlóösszefolyók 3 fő típusa:

  • az elavult kicsavarozható bűzelzáró dugós
  • a legnépszerűbb kivehető bűzelzáró könyökös
  • dizájnos és a modern buborékos, úszóházas típusok

Padlólefolyó nemcsak a hagyományosan fürdőszoba közepén elhelyezett lehet, számos más helyiségben is alkalmazzák, lehet konyhában, garázsban, de vízelvezetésre egyre gyakoribb az úgynevezett zuhany folyóka, melynek szintén elsődleges feladata a vízelvezetés.

Miért célszerű padlóösszefolyót építeni a fürdőszobába?

A padlóösszefolyó amellett, hogy a rá kötött kád, zuhanyzó, mosdó vizét elvezeti, bűzelzáró funkciót is ellát. A bűzelzáró golyó vagy könyök megakadályozza a csatornaszag feljutását a helyiségbe. A padlóösszefolyó másik szerepe az, hogy a túlfolyások elvezetését biztosítsa, melyek akár a mosdóból vagy zuhanyból is származhatnak. Az összefolyó elvezeti a vizet így nem jut ki a víz a lakás többi részébe.

Fürdőszobai összefolyók dugulásának legfőbb okai

Az eltömődést okozhatják a csőbe kerülő hajszálak, szennyeződések, vízkő.

Ha több szaniter is rá van kötve, mint például kád vagy zuhanytálca, a dugulás oka lehet, a szappanmaradék, mely sűrű, bűzös masszává állhatnak össze a hajszálakkal, szőrszálakkal.

Fürdőszobai padlóösszefolyó tisztítása
Fürdőszobai padlóösszefolyó szennyeződések

Hogyan lehet megelőzni a padlóösszefolyó dugulását?

A fürdőszobai vagy konyhai padlóösszefolyók dugulásának megelőzése mindenképp a rendszeres tisztítással előzhető meg. Első körben érdemes minden fürdőszobai szaniter lefolyóját rendszeresen megtakarítani a szőrszálaktól, szappanmaradékoktól.  Érdemes időközönként házi szerekkel, mint forró víz és szódabikarbóna vagy ecet használata a lerakódások feloldásához.

Emellett már hasznos szilikonos, műanyag, fém lefolyószűrőket lehet kapni, melyek a zuhanytálcában felfogják a haj és szőrszálakat zuhanyzás közben.

Érdemes havonta, kéthavonta a megelőzés érdekében, a padlóösszefolyó bűzelzárót a lerakódásoktól megtisztítani.

Miért áradhat bűz a padlóösszefolyóból?

A kellemetlen szagok terjengésének okai:

Elpárolgott, eltűnt víz a padlóösszefolyóból, mely így nem látja el bűzelzáró feladatát. A kiszáradt padlóösszefolyó egyik oka lehet, hogy keveset használják a rá kötött szanitereket, mint pl. zuhanytálcát, mosdót, kádat. Ennek megoldása egyszerű általában, mert csak után kell tölteni vízzel. (ne felejtsük el előtte kitisztítani a szennyeződésektől)

Amennyiben sűrűn használt helyiségről van szó, és mégis hiányzik a víz belőle, ennek oka lehet a szennyeződések nagymennyiségű lerakódása, mely megelőzhető rendszeres tisztítással. A másik ok lehet akár a bűzzáró dugó és bűzzáró könyök hiánya is, mely csak pótlással, javítással orvosolható.

Hogyan lehetséges a padlóösszefolyó duguláselhárítása?

A padlóösszefolyó dugulása lehet magában a szifonban és a csőben is. Amennyiben a szifonban keletkezik azt akár duguláselhárító szakember kihívása nélkül magunk is megtisztíthatjuk.

Szifon takarítása házilag:

  1. Vegyünk fel gumikesztyűt, mert a nem éppen kellemes, sőt akár gusztustalan is lehet a szennyeződések kitakarítása.
  2. Szereljük le a védőrácsot, hogy hozzáférjünk a könyökhajlathoz.
  3. Óvatosan kézzel szedjük ki a megült szennyeződéseket.
  4. Ha így megszűnt a dugulás és elfolyik a víz akkor szerencsénk van, mert nem a csőben található az elzáródás.
  5. Amennyiben megszűnt a dugulás, töltsük meg vízzel, ha nincs benne és szereljük vissza védőrácsot.

Dugulás a fürdőszobai padlóösszefolyó lefolyó csövében:

Ha mégsem a szifonban volt az dugulás, és sajnos a kézi tisztítás nem segített, akkor mélyebben kell keresni a dugulás okát. Ebben az esetben mi nem ajánljuk sem a csőgörény használatát, sem a szifon további szétszedését, mert komolyabb gondokat okozhatunk. Ne kezdjük el házilag szétszerelni a padlóösszefolyó lefolyócsonkját, mert több lehet a kárunk és plusz költségekbe kerülhet.

Fürdőszobai padlóösszefolyó tisztítása kézi spirállal
Rosszul sikerült csőgörényes tisztítás

Ilyenkor már érdemes duguláselhárító szakember kihívása, aki a padlóösszefolyót gépi duguláselhárító eszközökkel meg tudja tisztítani, anélkül, hogy abban kárt okozna.

Fürdőszobai padlóösszefolyó tisztítása, duguláselhárítása gépi spirállal
Fürdőszobai padlóösszefolyó duguláselhárítás szakemberrel
Fürdőszobai padlóösszefolyó tisztítása, duguláselhárítása gépi spirállal
Padlóösszefolyó tisztítása, duguláselhárítása gépi spirállal

Duguláselhárító szakemberként, számos ipari és háztartási padló összefolyó dugulását oldottuk meg az évek alatt. Ezek között volt olyan, amit egyszerűbben, és volt, amit nehezebben sikerült megoldani, mert nagyon elzsírosodott, vagy vízköves volt a lefolyó cső. Találkoztunk olyannal is, hogy nem megfelelően volt összeszerelve, vagy épp a tulajdonos házi duguláselhárítása során nagyobb probléma keletkezett.

Duguláselhárításaink során büszkék vagyunk arra, hogy minden esetben készségesen igyekszünk megoldani ügyfeleink problémáját, legyen az egy fürdőszobai dugulás, vagy akár egy családi ház komplett csőhálózatának kamerás vizsgálata.

Eldugult a padlóösszefolyó? Hívjon most! 

Non-Stop, hétvégén és ünnepnapokon is!

Leggyakoribb dugulások: kiváltó okok, megelőzés, duguláselhárítás

Leggyakoribb dugulások: kiváltó okok, megelőzés, duguláselhárítás

Minden háztartásban előfordulnak dugulások időről-időre, amik komoly kellemetlenséget okozhatnak a hétköznapokban. E cikkünkben végig vesszük a leggyakoribb helyszíneket és okokat, amelyek a dugulásokat okozzák, valamint tippeket és tanácsokat adunk arra, hogy hogyan előzhetjük meg őket, illetve hogyan szüntessük meg őket, ha már bekövetkeztek.

Tovább olvasom »
Különböző duguláselhárítási módszerek és eszközök

Különböző duguláselhárítási módszerek és eszközök

A duguláselhárítás mindennapos kihívás a háztartásokban, irodákban és ipari létesítményekben is. A rendszeres karbantartás mellett sajnos előfordulhatnak olyan szituációk, amikor szükségünk van duguláselhárításra. Az alábbiakban áttekintjük a duguláselhárítás alapjait, megismerkedünk a leggyakoribb okokkal, valamint megmutatjuk a duguláselhárítási módszerek eszközeit és alkalmazásukat.

Tovább olvasom »
Milyen veszélyeket rejtenek a dugulások

Milyen veszélyeket rejtenek a dugulások?

A dugulások mindennapi problémákká válhatnak, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagyunk. Azonban ezek a látszólag egyszerű problémák súlyos veszélyeket rejthetnek az otthonában. Ebben a cikkben feltárjuk, milyen veszélyeket rejtenek a dugulások, és hogyan kezelhetjük őket hatékonyan, hogy elkerüljük a káros következményeket.

Tovább olvasom »

Kiemelt kép: dreamstime.com

Szólj hozzá!