Miért fontos a lefolyó tisztítása?

A dugulás elhárításának van egy jolly joker technikája, egy olyan „ütőkártya”, ami mindent visz. Ez a megelőzés! Ha a prevenció rendben van, ha a lefolyók általános használata, kezelése rendeltetés szerinti, és ha a rendszeres, éves, komplett karbantartás, lefolyó tisztítása adott, akkor a legtöbb váratlan és roppantul bosszantó elzáródás egy az egyben kivédhető.

Apróságnak tűnik mindez, viszont többnyire az egyszerű dolgok a legnagyszerűbbek, úgyhogy érdemes rájuk időt és energiát szentelni. Ha pedig mégis megvan a gond, ha érzékelhető, hogy bizony, aminek kéne, az nem folyik le, akkor a felesleges várakozás, és a sokszor nagyon is kártékony házi próbálkozás helyett a legjobb a szakmai segítség kérése!

Félre az „oda nem való” dolgokkal!

Mindennek az eleje és a veleje, hogy a lefolyókba tényleg csak olyan törmelékek kerüljenek, és akkora mennyiségben, amik a rendeltetés szerinti használat nyomán automatikusan és természetesen keletkeznek. A vécébe a természet hívogató szavának köszönhetően megszülető végtermékek kaphatnak helyet, de mondjuk a nedves törlőkendők nem! Utóbbiak felelnek egyébként a legtöbbször azért, hogy a lefolyó tisztítása hagyományos módszerekkel aligha oldható meg.

Aztán a zuhanyzóban, kádban sem érdemes az alapjáraton képződő haj- és szőrszálakon, bőrdarabokon kívül más letuszkolásával próbálkozni, mert a súlyos következmények garantáltan nem maradnak el. A szűrőbetét alkalmazása mindenképpen kifizetődő taktika, és a lefolyó rendszeres takarítása is jó ötlet.

Olykor némi pumpálás sokat segíthet például a lassan csordogáló samponos vagy tusfürdős víz elfolyásán, de hozzátartozik az igazsághoz, hogy itt igazi, vákuum létrehozásával apelláló pumpálásra gondolunk. A helytelenül kivitelezett mozdulatok ugyanis a legtöbbször még inkább súlyosbíthatják az amúgy sem rózsás helyzetet.

A mosogató esetében sincsen új a nap alatt. Az ételmaradványokat nem jó ötlet letunkolni, ahogy a zöldségszárakat, héjakat vagy gyümölcsmagokat sem. Sokan roppantul túlzásba viszik a mosogatószer mennyiségének adagolását, ami szintén nagyban hozzájárulhat a dugulás, elzáródás kialakulásához. 

Néha a kevesebb több elv itt mindenképpen érvényesül! Mosogatók esetén a kisebb-nagyobb ételmaradékokat egy műanyag vagy fém szűrőbetét szintén remekül fel tudja fogni.

Melyek azok a bizonyos árulkodó jelek? Mikor szükséges a lefolyó tisztítása?

A dugulás „tünetei” tipikusak és általában jó előre jelzik, hogyha a lefolyók karbantartása, lefolyó tisztítása nem történik meg, akkor a totális elzáródás kikerülhetetlen. Egyes esetekben persze valami nagyon nem a lefolyóba illő tárgy, anyag bekerülésekor nincsen átmenet, és kizárólag a profi duguláselhárítás segíthet. Szóval jellegzetes tünet a nehezen lefolyó, akadozó, pangó víz. Aztán az ezzel párhuzamosan megjelenő csatornaszag is beszédes, mondhatni érzékletes. A visszaömlő szennyvíz jelensége sem hagyhat kétséget afelől, hogy valami nincsen rendben.

A házi praktikák megoldást jelenthetnek?

Egyes esetekben igen. Érdemes betartani azt a jótanácsot, hogy egyszerre csak egy trükköt célszerű bevetni. A szódabikarbóna és ecet házasítása például határozottan jó ötlet, és nagyon sokszor eredményes kombináció. De egyáltalán nem ildomos a boltban kapható vegyszerek valamelyikével vegyíteni a teljes siker érdekében, mert ennek épp az ellenkezője érhető el így.

Hogy miért?

Azért, mert ezek az anyagok többnyire nem kompatibilisek egymással, és inkább rontják a hatásfokot, hatékonyságot, mintsem javítják. Ráadásul az ezernyi mindentől megterhelt lefolyószakasz végképp bedugulhat, ahol már tényleg nincsen visszaút és kizárólag a profi szakember segíthet! A várakozás pedig semmikor sem jó ötlet, mert ez nem az a típusú góc, ami csak úgy magától feloldódik és eltűnik végérvényesen.

Lefolyó tisztítása - hogyan és mikor végezzük?

Azt elmondhatjuk, hogy minden lefolyó időszakonként tisztításra szorul, az, hogy milyen gyakran végezzük el az nagyban függ a használattól és a rendszer állapotától.

Amit mi aljánlunk:

Mindenképpen a megelőzés mellett érdemes a lefolyókat, hetente egyszer a nagyobb szennyeződésektől megtakarítani. Ilyen például a szőr, haj a kád lefolyóban.

Ezen kívül legalább havonta egyszer egy nagyobb lefolyó takarítással az, összegyűlt haj és szőr darabokat távolítsuk el, majd utána boltban kapható lefolyótisztítóval vagy ha nem akarunk vegyszert használni, szódabikarbóna+ecet+forró víz segítségével a zsír és lerakódásokat szüntessük meg. Házi praktikákhoz korábbi cikkünkben találnak segítséget: Forró víz és barátai a dugulás ellen

Lefolyó tisztítása

Duguláselhárító szakemberként mindig azt javaslom, hogy évente-kétévente érdemes egy duguláselhárítóval átmosatni, áttakaríttatni a rendszerünk, mégha éppen nincs is problémánk.

Ezzel nagyon sok bosszúságot és költséget megspórolhatunk magunknak hosszútávon.

Leggyakoribb dugulások: kiváltó okok, megelőzés, duguláselhárítás

Leggyakoribb dugulások: kiváltó okok, megelőzés, duguláselhárítás

Minden háztartásban előfordulnak dugulások időről-időre, amik komoly kellemetlenséget okozhatnak a hétköznapokban. E cikkünkben végig vesszük a leggyakoribb helyszíneket és okokat, amelyek a dugulásokat okozzák, valamint tippeket és tanácsokat adunk arra, hogy hogyan előzhetjük meg őket, illetve hogyan szüntessük meg őket, ha már bekövetkeztek.

Tovább olvasom »
Különböző duguláselhárítási módszerek és eszközök

Különböző duguláselhárítási módszerek és eszközök

A duguláselhárítás mindennapos kihívás a háztartásokban, irodákban és ipari létesítményekben is. A rendszeres karbantartás mellett sajnos előfordulhatnak olyan szituációk, amikor szükségünk van duguláselhárításra. Az alábbiakban áttekintjük a duguláselhárítás alapjait, megismerkedünk a leggyakoribb okokkal, valamint megmutatjuk a duguláselhárítási módszerek eszközeit és alkalmazásukat.

Tovább olvasom »
Milyen veszélyeket rejtenek a dugulások

Milyen veszélyeket rejtenek a dugulások?

A dugulások mindennapi problémákká válhatnak, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagyunk. Azonban ezek a látszólag egyszerű problémák súlyos veszélyeket rejthetnek az otthonában. Ebben a cikkben feltárjuk, milyen veszélyeket rejtenek a dugulások, és hogyan kezelhetjük őket hatékonyan, hogy elkerüljük a káros következményeket.

Tovább olvasom »

Fotók: dreamstime.com

Szólj hozzá!