Duguláselhárítás, csőkamerázás, kamerás csatornavizsgálat non-stop

Miért fontos a megfelelő szennyvízcsatorna, szennyvízcső lejtés?

Miért fontos, hogy a szennyvízcsatorna lejtése megfelelő legyen?

A csatornarendszerek túlnyomó többségét úgy alakítják ki, hogy kihasználják a gravitáció előnyeit, és a szennyvízvezetékek lefelé lejtve szállítják a szennyvizet. A szennyvízcső lejtése kritikus szempont a csatornarendszer tervezése és karbantartása során. A szennyvízcsatorna lejtése biztosítja, hogy a csőben lévő folyadékok vagy szilárd anyagok megfelelő sebességgel mozogjanak a gravitációs rendszerben. A megfelelő lefolyáshoz pontosan ki kell számítani a lejtés szögét, mert a nem megfelelően kialakított rendszer a későbbiekben dugulásokhoz vezethet.

Mi a szabvány, mire kell figyelni a kialakítás során?

A lejtési szög kialakítását a Magyar Nemzeti Szabványok Jegyzéke tartalmazza, mely szerint egy 10 méteres szakasz esetén 3 és 5 ezrelék közötti a megfelelő lejtési szög. Annak érdekében, hogy minél jobban tudjon működni a csatornarendszer, egyéb lejtési szöget csak kivételes esetben szabad alkalmazni. Ezt a szabványt minden tapasztalt szakember betartja, hiszen senki sem szeretné, ha megrendelője a későbbiekben folyamatosan a dugulásokkal küszködne.

Mi történik akkor, ha túl nagy vagy túl kicsi a szennyvízcső lejtése? Miért okoz dugulást a nem megfelelő lejtés?

Ha túl meredekre, nagy lejtésű a szennyvízcső lejtése, akkor a víz, valamint a szilárd anyagok szétválnak és a szilárd anyagok felhalmozódnak, mivel a folyadék nagyon gyorsan végigfut a rendszerben, majd bekövetkezik a dugulás. A víz nélkül maradt szilárd szennyeződés nagyon gyorsan dugulást tud okozni. Ezeket a dugulásokat nagyon nehéz lesz megszüntetni és sok esetben csak a csövek bontása mellett tudják orvosolni a szakemberek a problémát. Mivel a cső bontásra kerül, így számítani lehet az új cső beszerelésével, azaz biztosan többletkiadással jár majd a szerelés. 

Amennyiben túl kicsi a szennyvízcsatorna lejtése, akkor a szilárd szennyeződés mellett a víz is a rendszerben marad. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ezeket a dugulásokat valamivel könnyebben meg lehet szüntetni. A probléma orvoslása után érdemes elgondolkodni azon, hogy a csatornának kialakítsák a megfelelő lejtésszöget.

Mosogató lefolyó lejtési probléma - szennyvízcső lejtés
Nem megfelelő szennyvízcső kiépítés

A lejtési szög kialakítása mellett egyéb más problémák is akadhatnak a szennyvízcsatorna kialakítása során

A csatorna kialakítása során tartózkodni kell a 90 fokos könyököktől, hiszen derékszög esetén a szállítandó szilárd anyagok sokkal gyorsabban elakadnak és bekövetkezik a dugulás. Az illesztések mentén törekedni kell a gumigyűrűk pontos illesztésére, hiszen a kiálló részek szintén akadályozhatják a szennyvíz problémamentes áramlását. Amennyiben puha homokos talajba épül meg a csatornarendszer akkor az idők múlásával a talaj süllyedésével együtt számolni kell a teljes rendszer süllyedésére is. A szennyvízcső lejtése mellett arra is oda kell figyelni, hogy a kertben kerüljük el a fákat és a bokrokat, hiszen a gyökérzet károsíthatja a szennyvízcsöveket.

Láthatjuk, hogy elsőre egyszerű feladatnak tűnhet a szennyvíz csatorna kiépítése, de mégis ésszerű, ha inkább szakember segítségét kérjük. A csatornák kiépítése előtt a helyszín alapos felmérésére és átvizsgálására kerül sor, a szennyvízcsatorna rendszer pedig minden esetben minőségi anyagok beépítésével valósul meg.

Mit tehet ha nem biztos abban, hogy megfelelően lett kiépítve a szennyvíz cső hálózt?

Szolgáltatásaink között duguláselhárítás mellett kamerás cső és csatorna vizgálattal is foglalkozunk.  A kamerás csatornavizsgálat során a teljes hálózatot át tudjuk vizsgálni, fel tudjuk mérni az esetleges kialakítási hibákat, mint lejtési problémák, tömítőgyűrűk elmozdulása vagy épp az évek alatt kialakult problémákra is fényt deríthetünk, mint például repedések, gyökérbenövés, lerakódások. 

Csatornadiagnosztikáról bővebb információt, képeket, videókat találhat a itt: Kamerás csővizsgálat.

Kiemelt kép: Dreamstime.com

Csatorna nyomvonal meghatározása profi ipari csatornakamerával

Csatorna nyomvonal meghatározás profi ipari csatornakamerával

A csatorna nyomvonal meghatározása fontos lehet, mert sok esetben nem ismerjük a vezetékek helyét a kertben vagy az ingatlanunkban. A kamerás nyomvonal meghatározás lehetővé teszi a cső belső állapotának alapos vizsgálatát, és az esetleges problémák feltárását.
A kamerás felvétel és a csatorna nyomvonal meghatározása alapján pontosan meghatározható a víz- és szennyvízvezeték nyomvonala, így hatékonyabban lehet javítani vagy karbantartani a rendszert.

Tovább olvasom »
Legjobb lefolyótisztító szerek és használatuk

Legjobb lefolyótisztító szerek és használatuk

Szinte minden háztartásban gyakori problémát okoznak a dugulások. A mosogató vagy a fürdőszobai lefolyó nagy terhelésnek van kitéve, hiszen naponta akár többször is használatban van. Nézzük meg, hogy mely lefolyótisztító szereket tudjuk mi magunk is megvásárolni az üzletekben.

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!