Leggyakoribb dugulások: kiváltó okok, megelőzés, duguláselhárítás

Minden háztartásban előfordulnak dugulások időről-időre, amik komoly kellemetlenséget okozhatnak a hétköznapokban. E cikkünkben végig vesszük a leggyakoribb helyszíneket és okokat, amelyek a dugulásokat okozzák, valamint tippeket és tanácsokat adunk arra, hogy hogyan előzhetjük meg őket, illetve hogyan szüntessük meg őket, ha már bekövetkeztek.

Mosdó – Praktikus tanácsok a dugulások megelőzéséhez és elhárításához

A mosdóban a dugulások leggyakoribb oka, hogy túl sok és/vagy nem odaillő anyag kerül a lefolyóba. A mosdókban legtöbbször haj, szappanmaradványok, fogkrém és egyéb nem odaillő dolgok okozzák a dugulást. Ezek az anyagok összegyűlnek a lefolyócsövekben, és idővel elzárják a víz útját. A legjobb módja a dugulások elkerülésének a megelőzés, amit egyszerű, de hatékony módszerekkel érhetünk el.

Mosdó dugulás – Hogyan oldhatjuk meg a problémát

Mosdó szifon lerakódás - dugulás
Mosdó szifon lerakódás – dugulás

Ha már bekövetkezett a dugulás, több módszer is rendelkezésünkre áll a probléma megoldására. Az első mindig az, hogy szereljük szét a szifont és takarítsuk meg a felgyülemlett lerakódásoktól és öblítsük át a rendszert.

Ha ez nem segít, akkor próbálkozhatunk a vegyi úton történő duguláselhárítással is, de fontos, hogy csak olyan szert használjunk, ami kifejezetten erre a célra készült, és óvatosan bánjunk vele.

Mi a leginkább a természetes módszereket ajánljuk az ecet-szódabikarbóna és forró víz használatát, mert így nem viszünk felesleges vegyszereket a vízhálózatba és biztosan nem okozunk kárt a saját lefolyórendszerünkben sem.

Emellett mechanikus megoldás lehet, a WC pumpával történő próbálkozás és a speciálisan dugulásokhoz használható szívó-nyomó pumpa is.

Az otthoni megoldások mellett szakember segítségét is igénybe vehetjük, aki speciális eszközökkel képes eltávolítani a szennyeződést. Fontos, hogy ne próbálkozzunk otthon olyan eszközökkel, amik károsíthatják a lefolyócsövet.

Duguláselhárítás , dugulások megszüntetése Budapest és környéke - Kovács és fia

Hogyan előzhetjük meg a mosdó dugulását?

A legjobb módja a dugulás elkerülésének, ha odafigyelünk arra, hogy milyen anyagok kerülnek a lefolyóba. Próbáljuk meg minél kevésbé terhelni a rendszert olyan anyagokkal, amelyek könnyen okozhatnak dugulást. A hajszálakat például célszerű a szemetesbe dobni, nem pedig a mosdóba. A mosdóban használt szappanok és fogkrémek esetén érdemes olyan termékeket választani, amelyek kevésbé hajlamosak dugulást okozni.

Ezenkívül érdemes rendszeresen átöblíteni a lefolyócsöveket, ami segíthet elkerülni a szennyeződések felhalmozódását. Ezt megtehetjük forró vízzel vagy ecettel, ami természetes módon oldja a zsírt és a szappanlerakódásokat.

Fontos megjegyzés a mosdó lefolyócső tisztításával kapcsolatban

A lefolyó tisztításánál fontos, hogy óvatosan járjunk el. Kerüljük a túl erős vegyszerek használatát, melyek károsíthatják a csöveket. Az agresszív mechanikai tisztítást, mint például a huzalszálak használatát, szintén kerüljük, mert ezek károsíthatják a lefolyó belső felületét. Mindig kövessük a termék utasításait, és ha szükséges, hívjunk szakembert.

Megkövesedett granulátumos lefolyótisztító

Amennyiben lefolyótisztítót használunk mindenképp folyékony és ne granulátumos változatot vegyünk, mert a granulátum könnyen megkövesedhet és szilárd dugót-elzáródást okozhat.

Legjobb lefolyótisztító szerek és használatuk cikkünkben bővebben bemutatjuk a háztartási duguláselhárító szereket.

Zuhanyzó – Hasznos tanácsok a dugulások megelőzéséhez és elhárításához

A zuhanyzóban is gyakori a dugulás, amit általában a hajszálak, szőrszálak, szappan- és tusfürdőmaradványok okoznak. Ezek az anyagok összegyűlhetnek a lefolyóban, és idővel elzárhatják a víz útját. Ezt a problémát megelőzhetjük, ha a zuhanyzás után mindig ellenőrizzük a lefolyót, és eltávolítjuk a hajszálakat, illetve, ha rendszeresen tisztítjuk a lefolyót.

Épített zuhanytálca esetén

Az épített zuhanytálcák esetében különösen fontos a rendszeres tisztítás, mert a lefolyóban keletkező szennyeződések nehezen hozzáférhetők és nehezen láthatók. Ezenkívül az épített tálcák gyakran kisebbek és keskenyebbek, mint az akril tálcák, így gyorsabban is dugulhatnak el. Ha rendszeresen tisztítjuk a lefolyót, és elkerüljük a szappan- és tusfürdőmaradványok felhalmozódását, elkerülhetjük a dugulást.

Akril zuhanytálcák esetén

Az akril zuhanytálcák esetében a dugulások okai ugyanazok, mint az épített tálcák esetében, de itt a tisztítás egyszerűbb lehet. Az akril anyagból készült tálcák gyakran szélesebb lefolyóval rendelkeznek, ami megkönnyíti a szennyeződések eltávolítását. Azonban gyakran flexibilis csöveket használnak, melyek könnyen megsérülhetnek, ezért legyünk nagyon óvatosak. Itt is érvényes, hogy rendszeres tisztítással és a hajszálak, szappan- és tusfürdőmaradványok eltávolításával megelőzhető a dugulás.

Zuhanytálcák esetén használjunk hajfogó kosarat és dugulás esetén óvatosan járjunk el, ne használjunk pumpát, csőgörényt, mert a zuhanytálca szifon és a csövek könnyen megsérülhetnek.

Kád dugulás kiváltó okok és megelőzése

A fürdőkádban a dugulást gyakran a hajszálak és a szappanok okozzák, de itt is felhalmozódhatnak egyéb anyagok, mint például az olajok és a testápolók. A dugulást megelőzhetjük, ha a fürdés után mindig eltávolítjuk a hajszálakat a lefolyóból, és kerüljük a nagy mennyiségű olajos termékek használatát. A kádat is rendszeresen tisztítani kell, különösen a lefolyó környékét, hogy elkerüljük a szennyeződések felhalmozódását.

Kád dugulás esetén (ebben az esetben már érdemes szakembert hívni)

Ha a kád már eldugult, és a természetes módszerek, vagy a folyékony lefolyótisztító nem segítenek, akkor érdemes szakemberhez fordulni. A szakembernek rendelkezésére állnak olyan speciális eszközök és módszerek, amelyekkel hatékonyan és biztonságosan elhárítható a dugulás. Az otthoni próbálkozások gyakran csak átmenetileg oldják meg a problémát, és hosszú távon akár károsíthatják is a lefolyócsövet.

Duguláselhárítás , dugulások megszüntetése Budapest és környéke - Kovács és fia

Padlóösszefolyó – Hasznos tanácsok a dugulások megelőzéséhez

A padlóösszefolyókat gyakran használják fürdőszobákban, garázsokban, pincékben és egyéb helyiségekben, ahol a víz könnyen összegyűlhet. A padlóösszefolyó dugulása komoly problémákat okozhat, hiszen, ha a víz nem tud lefolyni, az áradást és károkat okozhat.

A dugulások megelőzése érdekében rendszeresen ellenőrizzük a padlóösszefolyót, és tartsuk azt tisztán. Kerüljük, hogy nagyobb szilárd anyagok, például levelek, papír, vagy műanyag kerüljenek az összefolyóba. Ha szükséges, használjunk összefolyó fedőt vagy szűrőt, ami visszatartja a nagyobb szennyeződéseket.

Szintén fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk a padlóösszefolyót, akár a háztartási duguláselhárító szerekkel, akár forró vízzel és ecettel.

Padlóösszefolyó dugulása esetén mit tegyünk?

Ha a padlóösszefolyó dugulása már bekövetkezett, a legelső lépés az, hogy próbáljuk meg eltávolítani a látható szennyeződéseket. Ha ez nem oldja meg a problémát, használhatunk háztartási duguláselhárító szert, vagy próbáljuk meg a dugulást feloldani forró vízzel és ecettel.

Ha a dugulás továbbra is fennáll, a következő lépés a szakember hívása, mivel nem ajánljuk, hogy csőgörénnyel vagy egyéb tisztító eszközökkel házilag nekifogjunk. (sajnos több esetben találkoztunk már beszakadt-beszorult csőgörénnyel, aminek eltávolítása még nagyobb munkával és bosszúsággal járt.)

Fürdőszobai padlóösszefolyó tisztítása kézi spirállal
Rosszul sikerült csőgörényes tisztítás

A padlóösszefolyó dugulása esetén gyakran szükség van speciális eszközökre a probléma megoldásához. A szakember képes felmérni a probléma mértékét, és a megfelelő eszközökkel képes eltávolítani a szennyeződést.

Minden esetben az a legfontosabb, hogy gyorsan cselekedjünk, mert a dugulás nem csak kellemetlenséget okoz, hanem komoly károkat is okozhat, ha a víz nem tud lefolyni.

Duguláselhárítás , dugulások megszüntetése Budapest és környéke - Kovács és fia

WC dugulás – Hasznos tanácsok a probléma elhárításához és megelőzéséhez

A WC-dugulás mindig kellemetlenséget okoz, de a probléma nagy részben elkerülhető, ha megfelelően használjuk a vécét és rendszeresen karbantartjuk.

WC csésze eldugulásának megelőzése

Mit ne dobjunk a WC csészébe
Mit ne dobjunk a WC csészébe

A WC dugulásának leggyakoribb oka a nem megfelelően lebomló anyagok leöblítése. A WC-be csak vécépapírt és a szükséges dolgokat szabad dobni. Minden mást, például nedves törlőkendőt, tamponokat, vattapálcikát, ételmaradékot stb., más módon kell eldobni.

Még a „lebomló” törlőkendők is eldugulhatják a WC-t, mert sokkal lassabban bomlanak le, mint a vécépapír. Szintén fontos a vécépapír mennyiségének korlátozása; túl sok papír is okozhat dugulást, mint ahogy a kevés vízzel öblítés is.

WC dugulás elhárítása

A WC kisebb, általában papír okozta dugulását általában WC pumpával el lehet elhárítani. Azonban, ha a dugulás mélyen van a csőrendszerben vagy akár valamilyen beszorult tárgy, vízkő okozza, akkor a vécépumpa nem lesz hatékony és mindenképp szakember segítségét kell kérni. Egy szakember rendelkezik azokkal az eszközökkel, ipari csőtisztító géppel és tapasztalattal, amire szükség van a WC-dugulások elhárításához, anélkül, hogy kárt tenne a csövekben vagy a WC-ben.

Piszoár

A piszoárok dugulása hasonló okokból következik be, mint a WC-ké. A piszoárokat gyakran használják nyilvános helyeken, ahol a szabályokat nem mindig tartják be, és nem megfelelő anyagok kerülhetnek bele. Sokszor kerül bele papír, cigarettacsikk, de a dugulások nagy részét a lerakódott húgykő a gyakori használat és a nem megfelelő öblítés miatt.

Piszoár dugulás elkerülése

A piszoár dugulásának elkerülése érdekében fontos, hogy csak a szükséges dolgok kerüljenek bele, vagyis semmi szilárd anyagot ne dobjunk bele. A piszoárokat rendszeresen tisztítani kell a szappan- és vizeletmaradványok eltávolítása érdekében, amelyek hosszú távon eldugíthatják a lefolyót.

Piszoár dugulás elhárítás

Ha a piszoár eldugult, először próbálkozzunk meg a háztartási duguláselhárító szerrel vagy forró vízzel és ecettel. Ha ez nem oldja meg a problémát, szakember segítségére lesz szükség. A piszoárok dugulásának elhárítása gyakran kihívást jelent, mert a piszoárokban kialakult dugulások gyakran nehezen hozzáférhetők. Ebben az esetben a szakember rendelkezik a szükséges eszközökkel és tapasztalattal a duguláselhárítás elvégzéséhez.

Duguláselhárítás , dugulások megszüntetése Budapest és környéke - Kovács és fia

Mosógép hiba – mosógép szifon vagy a lefolyócső eldugulása

A mosógép szifonjának vagy lefolyócsövének eldugulása gyakran okoz gondot. Ez gyakran a mosógép használata közbeni zajos működésben, a víz nem megfelelő lefolyásában,( a mosógép nem szivattyúzza le a vizet – hibát jelez) vagy a mosógép alján található vízben nyilvánul meg.

Helyesen beépített mosógép szifon
Helyesen beépített mosógép szifon

A mosógép lefolyócsövének eldugulása többnyire a szövetdarabok és mosószerrészecskék felgyülemlésének eredménye. Ezek az anyagok összegyűlhetnek a csőben, és idővel elzárhatják a víz útját. Ezt a problémát megelőzhetjük azzal, ha rendszeresen tisztítjuk a mosógép lefolyócsövét, a mosógép szűrőjét és a mosógép szifont. Egy korábbi cikkünkben már bővebben kifejtettük a mosógép szifon hasznosságát: A nélkülözhetetlen mosógép szifon!

Ezenkívül ajánlott minőségi mosószert használni, ami kevesebb lerakódást okoz.

Mosogatótálca dugulás kiváltó okok, megelőzés

A mosogatótálca eldugulásának leggyakoribb oka az, hogy túl sok és túl nagy szemcsés ételmaradék kerül a lefolyóba. A zsírok és olajok is hozzájárulhatnak a duguláshoz, mert lehűlve megszilárdulnak és elzárják a csövet.

A dugulás megelőzése érdekében használjunk szűrőt a lefolyón, hogy visszatartsuk az ételmaradékokat. Az olajokat és zsírokat ne öntsük a lefolyóba, hanem gyűjtsük össze és a szemétbe dobjuk. Ezenkívül rendszeresen öblítsük át a lefolyót forró vízzel, hogy eltávolítsuk a zsír- és szappanmaradékokat.

Mosogató dugulása esetén mit tegyünk?

Ha a mosogató eldugult, először próbálkozhatunk a szifon kitakarításával, majd folyékony lefolyótisztító szerrel. Ha ez nem segít, akkor a következő lépés a lefolyócső fizikai tisztítása, amihez speciális eszközre (pl. csőgörényre) lehet szükség. Ha ezek a módszerek sem segítenek, akkor hívjunk szakembert, mosogató duguláselhárítására, mert a dugulás mélyen a csőrendszerben lehet.

Mosogató dugulás okai

Mosogatógép hiba – mosogatógép szűrő eltömődés vagy lefolyócső dugulás

A mosogatógép hibái között gyakran szerepel a szűrő eltömődése vagy a lefolyócső eldugulása. A szűrő eltömődhet ételmaradékoktól, míg a lefolyócső eldugulása gyakran a zsír- és szappanmaradékok felgyülemlésének eredménye.

Ezeket a problémákat megelőzhetjük azzal, ha rendszeresen tisztítjuk a mosogatógép szűrőjét és lefolyócsövét. Ezenkívül fontos, hogy csak mosogatógépbe való mosogatószert használjunk, mert a normál mosogatószerek túl sok habot képezhetnek, ami eldugíthatja a gépet.

Ha a mosogatógép nem működik megfelelően, akkor először ellenőrizzük a szűrőt és a lefolyócsövet. Ha ezek rendben vannak, akkor a probléma valószínűleg a géppel van, és szakember segítségére lesz szükség.

Fő- és gerincvezeték, valamint a strang dugulások (honnan tudhatjuk?)

A fő-, gerinc-, és strangvezetékek dugulása általában nehezebben észrevehető, mint a helyi dugulások, mint például a WC vagy a mosogató eldugulása. Ezeket a gyakran a következő tünetek jelzik: lassú vízlefolyás több csapnál, szokatlan zajok a csövekben, visszafolyó víz a lefolyókban, vagy szokatlan szagok a csövekből.

Duguláselhárítás , dugulások megszüntetése Budapest és környéke - Kovács és fia

Gerincvezeték dugulásának kiváltó okai, megelőzés

A gerincvezeték dugulásának leggyakoribb oka a nagy mennyiségű vagy nem megfelelő anyagok leöblítése a csövekbe, valamint a csőben felgyülemlő szennyeződések, mint például a zsír, haj, papírmaradékok és a lerakódott vízkő.

Ezt a problémát megelőzhetjük azzal, ha csak megfelelő anyagokat öblítünk le a csövekbe, és rendszeresen karbantartjuk a csőrendszert. Fontos, hogy ne öntsünk olajat vagy zsírt a csövekbe, mert ezek megkeményedhetnek és eldugíthatják a csöveket. Ezenkívül érdemes időnként a csöveket forró vízzel átöblíteni, hogy eltávolítsuk a felgyülemlett szennyeződéseket.

A társasházakban előforduló strang vezeték dugulásának elhárítása és a kertes házak fő és gerinc vezetékének dugulása általában szakembert igényel, mert ezek a csövek gyakran nehezen hozzáférhetők, és speciális szerszámokra lehet szükség a dugulás elhárításához és a strang vezeték szellőztetéséhez, átmosásához. A szakember képes felmérni a helyét és mértékét, és hatékonyan elhárítani a dugulást anélkül, hogy kárt tenne a csőrendszerben.

Amennyiben a tünetek jelentkeznek, mindig érdemes szakember segítségét kérni, mert a dugulások elhárítása nem csak a probléma azonnali megoldását jelenti, hanem megelőzi a jövőbeli problémákat is, mint például a csőtörést vagy a visszafolyó víz által okozott károkat.

A dugulások gyakran előfordulnak a háztartásokban, irodákban, ipari létesítményekben. Ezek egy kis odafigyeléssel megelőzhető, de legalább is minimálisra csökkenthető a kialakulásuk. Gyakran szoktuk mondani ügyfeleinknek, hogy pár évente érdemes kitisztíttatani a lefolyó rendszert, mert a dugulások sokszor nagyobb kárt okozhatnak, amellett, hogy több bosszúságot és kiadást okoznak.

Duguláselhárítás árak Budapest és környéke - Kovács és fia

Gyakran feltett kérdések

Mi okozhatja a mosdó eldugulását?

A mosdó eldugulását gyakran a szappan-, zsírmaradékok, haj, borotválkozáskor lemosódó szőrszálak okozzák, amelyek összegyűlnek a lefolyócsövön.

Mit tegyek, ha eldugult a zuhanyzó lefolyója?

Dugulás esetén óvatosan járjunk el, ne használjunk pumpát, csőgörényt, mert a zuhanytálca szifon és a csövek könnyen megsérülhetnek. A lefolyóban lévő haj és szőr eltávolítása után folyékony lefolyótisztítót használhatunk. Ha ez nem vezet eredményre, akkor érdemes szakembert hívni.

Hogyan előzhetem meg a mosogató dugulását?

Használjon lefolyó szűrőt, ne öntsön olajat vagy zsírt a lefolyóba, és rendszeresen öblítse át a lefolyót forró vízzel.

Hogyan lehet elhárítani a WC dugulását?

Első lépésként próbálja meg a WC pumpával történő duguláselhárítást. Ha ez nem segít, akkor lehet, hogy szükség van a csőgörény alkalmazására, vagy akár szakember segítségére.

Mi a teendő, ha a mosógép lefolyócsöve eldugult?

A lassú vízlefolyás több csapnál, szokatlan zajok a csövekben, visszafolyó víz a lefolyókban, vagy kellemetlen szagok a csövekből utalhatnak erre a problémára.

Mit tegyek, ha a mosogatógépem szűrője eltömődött vagy a lefolyócsöve eldugult?

Rendszeres karbantartással és tisztítással előzhető meg a mosogatógép szűrőjének eltömődése. Ha azonban már bekövetkezett a probléma, akkor érdemes először a szűrőt és a lefolyócsövet ellenőrizni és tisztítani.

Mikor érdemes szakembert hívni a dugulás elhárításához?

Amennyiben a házi módszerek nem vezetnek eredményre, vagy olyan problémával találkozunk, mint a fő-, gerinc-, vagy strangvezeték vagy kád, zuhanyzó dugulása, akkor mindenképpen szakember segítségét érdemes kérni.

Kiemelt kép: dreamstime.com

Szólj hozzá!