Miért is ne dobjuk a WC-be a nedves törlőkendőt! 

A nedves törlőkendők használata eleinte csak a gyerekek, csecsemők popsitörlője volt, de hamar igen népszerű napi használattá vált felnőttek számára is. Emellett elterjedtek a különféle felhasználásra alkalmas kendők is, melyek különböző felületek takarításához, például padlótörléshez, konyhai felületekhez stb. használhatók. De ma már kozmetikai, smink lemosó és természetesen a koronavírus elterjedésével, fertőtlenítő nedves kendők és nagy méretű nedves törlőkendők is szép számban vannak a piacon.  

Így napjainkban igen gyakori lett a nedves törlőkendő, vagy higiéniai törlőkendő használata a háztartásokban. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen nagyobb higiéniát és tisztaságot ad és gyerekek esetén a popsitörlő nagyban megegyszerűsíti a szülők dolgát.  

A probléma sajnos az, hogy nagyon sokan a WC papírhoz hasonlóan a WC-be dobják azt, mert így egyszerű és praktikus, mely nemcsak otthon, de már a szennyvíztelepeken is nagy gondot okoz. 

 

Mit érdemes tudni a nedves törlőkendőről? 

A nedves törlőkendők úgy lettek kifejlesztve, hogy nedvesen is elég erősek legyenek, ezáltal ne szakadjanak el a használat során. Leggyakrabban erős textil szálakkal erősített a kendő anyaga és gyakran műanyagot is tartalmaz. Mely nemcsak a csatornarendszerben káros, de a nagyobb vizekbe jutva az tengeri, vízi állatokra is veszélyes. 

Műanyagot tartalmazó termék - nedves törlőkendő

Érdemes úgy gondolni rá, mint egy törölközőre, rongyra, ami szintén nem bomlik le a vízben csak hosszú évek alatt. 

 

Milyen gondokat tud okozni a sok WC-be dobott törlőkendő? 

A nedves törlőkendő mivel nem oldódik fel a vízben, így könnyedén fennakadhat egy könyökben, csatlakozásban vagy már kezdődő lerakódásban. Így ahol fennakad egy ott, nagy valószínűséggel egyre több lesz amire ráadásul folyamatosan lerakódnak majd a zsír és egyéb szennyeződések, és már ki is alakult a lefolyó dugulása. 

Ma Magyarországon elmondható, hogy a legtöbb WC dugulást a nedves törlőkendők, popsitörlők okozzák. 

WC dugulás, WC duguláselhárítás - nedves törlőkendő miatt
WC duguláselhárítás - nedves törlőkendő miatt

Mi is számtalan alkalommal törlőkendővel a WC duguláselhárítás során, melyek sajnos nem könnyen, és csak gépi spirállal eltávolíthatók.

Az otthoni duguláson kívül, a felhasznált törlőkendők nemcsak a mi rendszerünkben okoznak nagy gondot, hanem a város fő rendszerében is, mivel összeállnak és hatalmas mennyiségű akadályt jelentenek a szennyvíz áramlását akadályozva, plusz az egyes átemelőtelepeken a használt szivattyúk propellerére is feltekeredhetnek. 

Itt egy érdekes videó a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. egyik csatornahálózat tisztítása során több méteres törlőkendő kígyót találtak: 

Hatalmas kígyó került elő a csatornából videó 

Van megoldás? 

Igen van, ha szeretnénk mégis nedves törlő kendőt használni a toalett használat során, akkor vagy minden esetben a szemetesbe dobjuk be, vagy ma már kaphatók olyan nedves kendők, melyek nem textil alapúak, hanem papír és könnyen feloldódnak a vízben. Ezek már biztonságosabban használhatók és nem okoznak dugulást a lefolyócsőben. Bár kutatások szerint azért nem mindegyik felel meg az általa leírt könnyen lebomló tulajdonságnak, ezért érdemes körültekintően vásárolni.  

Már elég sok drogériában, szupermarketben kapható vízben könnyen feloldódó higiéniai törlőkendő, nedves toalettpapír:  

Lebomló nedves törlőkendő
Dm nedves törlőkendő
Zewa nedves törlőkendő - nedves WC papír
Zewa nedves törlőkendő - nedves WC papír

Hogyan tudjuk meg, hogy lehúzható-e a WC-n vagy sem a törlőkendő? 

A termék megvásárlása során nézzük meg a csomagoláson, hogy mit ír. Bár gyakran nem írják, hanem piktogram mutatja meg, melyek, amik bedobhatók és melyek, amik nem dobhatók a WC-be. 

Többféle piktogram jelölést alkalmaznak, arra, hogy a termék nem dobható WC-be, de a leggyakoribb ez: 

Ne dobd a WC-be piktogramm

Vagy ez:

Szemetesbe dobd, ne a WC-be

Ha egy termék a WC-be dobható, akkor az egyértelműen rá van írva, de ennél figyeljünk arra, hogy max. 2-3 darabot egyszerre (ezt feltüntetik a csomagoláson), egyébként dugulást okozhat, mint a túl sok WC papír is. 

Tanácsunk még is az, hogy ha nem szeretnének költséges duguláselhárítást és nem szeretnének maguknak felesleges problémát okozni, akkor semmilyen nedves törlőkendőt ne dobjanak a WC csészébe. Minden menjen a szemetesbe és akkor nem okoznak problémát!  

Számtalan olyan háztartási eszköz, maradék van, amit szintén nem ajánlunk a WC lefolyóban leengedni. Cikkünkben bemutatjuk ezeket: Mit ne dobjunk bele soha a WC-be!  

Amennyiben használ nedves törlőkendőt és gyanúja van, hogy kialakulhat WC dugulás, vagy már kialakult keressen minket bizalommal Budapest és Pest megye területén, mert duguláselhárításban és kamerás csővizsgálatban is tudunk segíteni! 

10 + 1 ÉRV, hogy MIÉRT MINKET válasszon!

 • nap 24 órájában, bármikor elérhető vagyok, ha dolgozom, a lehető legrövidebb időn belül visszahívom
 • telefonon velem tud mindent egyeztetni
 • a WC-duguláselhárítást falbontás nélkül végezzük
 • gyorsan és tisztán dolgozunk (ahogy otthon is tennénk)
 • korrekt, fix áron dolgozunk, rejtett költségek nélkül
 • folyóméter díj nincs
 • a megbeszélt időpontban érkezünk, szükség esetén 2 órán belül
 • Budapesten ingyenes a kiszállás (kivéve: I., II., III, XII. kerület)
 • mert mi tiszta munkaruhában érkezünk, a lakásban való munkavégzéskor lábzsákot és szájmaszkot viselünk
 • minden elvégzett munkánkra 10 nap garanciát vállalunk, rendeltetésszerű használat mellett
 • minden elvégzett munkáról számlát adunk

Szólj hozzá!