Rettegett vízkő! Mit tehetünk ellene?

A vízvezetékekben lefolyó víz nem teljesen tiszta, hiszen ásványi anyagokat, fémeket és egyéb szennyeződéseket is tartalmazhat. A vízkő eltávolítása és a vízkő kialakulásának megelőzése mindenképpen fontos lehet, hiszen az otthonokban folyamatosan biztosítani kell a problémamentes vízhasználatot.

A vízkő kialakulása, hogyan keletkezik a vízkő?

Miközben a víz átfolyik a csöveken fokozatosan csökkenti az átjárható területet ezáltal károsítja a vízvezetékeket. A vízkő emellett még felhalmozódhat a különféle berendezésekben és azok alkatrészein, így komoly működési problémákat is okozhat. A vízkő felhalmozódása ellen különféle védekezési stratégiák alkalmazhatók és segíthetnek abban, hogy elkerüljük a vízkő lerakódását, ezáltal a vízvezeték rendszer, a csatornarendszer vagy a háztartási készülékek további károsodását. A vízkő kialakulása esztétikai problémákat is okozhat, hiszen a fürdőszobai csempén, valamint a szanitereken is képes lerakódni.

Vízkő lerakódás fürdőszobában
Vízkő lerakódás fürdőszobában
Vízkő lerakódás szennyvízcsőben
Vízkő lerakódás szennyvízcsőben

Mit tehetünk a vízkő kialakulása ellen?

A vízlágyítás az egyik legalapvetőbb megoldás arra, hogy ne vízkövesedjenek el a csövek és ezáltal a berendezések sem. A kemény víz a legádázabb ellenségünk, így ennek kivédése elsődleges fontosságú. A víz keménységi foka azt mutatja meg, hogy a vízben a vízkőképződés milyen gyorsan tud kialakulni.

Vizek keménységi foka:

  • A nagyon lágy víz keménységi foka 0 és 4 keménységi fok közé,
  • a lágy vízé 4 és 8 keménységi fok közé,
  • a közepesen kemény vízé 8 és 18 keménységi fok közé,
  • a kemény vízé pedig 18-30 keménységi fok közé esik.

A víz kezelése tehát mindenképpen fontos és a lakásokba érkező vizet kezelni szükséges. A legfontosabb, hogy a zuhany, a kád, a mosdó és a csaptelepek mindig legyen tisztán tartva, de figyeljünk oda a mosógép, a mosogatógép, valamint a vécétartályok folyamatos karbantartására, vízkőtelenítésére is. A vízlágyítást elvégezhetjük különféle vízlágyító berendezések segítségével.

Ezeknek a berendezéseknek a működése a legtöbb esetben az ioncserén alapul. Ezzel a módszerrel a különféle berendezéseket tudjuk megvédeni a vízkő lerakódástól, hiszen a készüléken átáramló vízben megtalálható magnéziumot és kálciumot megköti a nátriummal feltöltött gyanta. Az ioncserélődés megtörténik, ezáltal a víz is sokkal lágyabb lesz.

Mivel vízkőtelenítsünk?

A vízkő eltávolítás házilag többféle módon is megoldható. A makacs vízkő eltávolítását legtöbbször valamilyen vízkőoldó szer segítségével érhetjük el. A vízkőoldók lehetnek természetes szerek vagy a boltokban megvásárolható vegyszerek. A természetes eltávolításhoz használhatunk ecetet, citromsavat, szódabikarbónát, fehérborecetet.

Amennyiben a vegyszeres megoldás mellett tesszük le a voksunkat, akkor a boltokban választhatunk vízkőoldó granulátumok vagy különféle folyékony vízkőoldók közül. A granulátumokat általában a lefolyóba kell önteni, majd forró vizet kell ráereszteni. A hatóidő eltelte után következhet a víz ráöntés, majd pedig a helyiség elhagyása, mert ezek a granulátumok nem túl kellemes illatúak. 

Ma már lehet kapni olyan folyékony vegyszereket is, amelyek képesek a zsíros szennyeződések mellett a hajat is eltávolítani, de emellett gondoskodnak a baktériumok megszüntetéséről is. Ezek általában igen erős, szúrós szagú vegyszerek, így a flakonokon elhelyezett óvintézkedéseket mindenképpen ajánlott betartani.

Mit tehetünk ha nagymértékű a vízkövesedés a lefolyócsövekben?

Természetesen, ha nagymértékű a lerakódás, akkor mindenképpen érdemes szakembert hívni, mert például az elvízkövesedett szennyvízcső átvizsgálása ma már kamerás csővizsgálattal is lehetséges. A csővizsgálatnak köszönhetően pontosan meg lehet határozni, hogy hol következett be a probléma, ezáltal elképzelhető, hogy elkerülhető a teljes csatornarendszer megbontása és csak az adott területre koncentrálva is megszüntethető a dugulás és a vízkőtelenítés.

A kamerás csővizsgálatot a folyamatosan visszatérő dugulások esetén mindenképpen érdemes elvégeztetni, hiszen valós képet tud adni a fennálló probléma okairól. Az eljárás során fényképet és videófelvételt is készítünk, amelyet később alaposan ki lehet elemezni. Ha szükséges, akár azonnal a helyszínen el tudjuk végezni a csövekben vagy a csatornákban lerakódott vízkő vagy egyéb lerakódások eltávolítását, amellyel végképp megszüntethetők a makacs dugulások.

Rettegett vízkő! Mit tehetünk ellene?

A vízkő eltávolítása és a vízkő kialakulásának megelőzése mindenképpen fontos lehet, hiszen az otthonokban folyamatosan biztosítani kell a problémamentes vízhasználatot.
Cikkünkben megmutatjuk a vízkövesedés hátányait, a vízkőeltávolítás lehetőségeit.

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!