Legjobb lefolyótisztító szerek és használatuk

Szinte minden háztartásban gyakori problémát okoznak a dugulások. A mosogató vagy a fürdőszobai lefolyó nagy terhelésnek van kitéve, hiszen naponta akár többször is használatban van. A konyhai mosogatók pedig talán a leggyakrabban elduguló lefolyók közé tartoznak. Minden nap ételmaradékokkal, esetleg olajjal vagy zsírral kell megküzdenie a konyhai lefolyónak. Természetesen ezeket a problémákat meg lehet előzni, de azt csak megfelelő odafigyeléssel, amire sajnos nem mindenkinek van ideje.

Most nézzük meg, hogy mely lefolyótisztító szereket tudjuk mi magunk is megvásárolni az üzletekben.

Folyékony és granulátumos lefolyótisztító szerek

Nátronlúg

Lefolyótisztítás házilag: Nátronlúg 1 kg kiszerelés

A nátronlúg, azaz a nátrium-hidroxid vízben feloldva nagyon erős lúgos oldatot képez. A növényi, valamint az állati szöveteket is képes nagymértékben roncsolni, így az otthoni duguláselhárításban is kiemelkedő szerepe lehet.

Másik cikkünkben már bővebben írtunk előnyeiről:

Lefolyótisztítás házilag – a nátronlúg (nátrium-hidroxid)

Mr. Muscle lefolyótisztító

Mr. Muscle lefolyótisztító
Mr. Muscle lefolyótisztító

A granulátum a gyártó szerint egyenesen a csatornában fejti ki hatását. Ez egy igen erős készítmény, amely talán kereskedelmi forgalomban elérhető a hétköznapi emberek számára is. Fém, valamint műanyag csövek esetén is használható, de az egészségre ártalmas lehet, ha nem kellő odafigyeléssel alkalmazzuk. A granulátum 20-25 perc alatt képes kifejteni hatását, de mellette erős szellőztetés javasolt.

Brilliance duguláselhárító tisztítószer

Brilliance duguláselhárító tisztítószer
Brilliance duguláselhárító tsiztítószer

Ez a lefolyótisztítószer egy kiváló magyar termék, amely nem a legolcsóbb duguláselhárító készítmény, viszont egyre többen esküsznek rá. A tisztítószer leginkább a konyhában képes kifejteni a legjobb tisztítóhatást, hiszen főként az ételmaradékokat lehet vele hatékonyan szétroncsolni. Az extra erős lefolyótisztítót egyre több háziasszony alkalmazza.

Környezetbarát anyagok - vegyszerek helyett

Természetesen a vegyszerek helyett választhatunk környezetbarát megoldást is, ha a dugulásokat szeretnénk otthonunkban megszüntetni. Gyakorta a lefolyó alatt alakulnak ki dugulások, ilyenkor egy hurkapálca is segíthet a dugulás megszüntetésében. Ha flexibilis a lefolyócsövünk, akkor át is mozgathatjuk, hogy a letapadt szennyeződések leváljanak. A szifont leszerelhetjük és kitakaríthatjuk, hiszen lehet, hogy ez is képes megszüntetni a dugulást, illetve a pumpát is bevethetjük segítségképpen. Mosogatók esetében gyakori, hogy egy kis forróvíz is segíthet a makacs dugulások megszüntetésében.

Mikor érdemes és mikor nem használni a lefolyótisztító szereket?

A vegyszereket nem minden esetben lehet hatékonyan alkalmazni. Teljes dugulás esetén felesleges a használatuk, hiszen, ha azt gyanítjuk, hogy egy idegen tárgy vagy esetleg egy nedves törlőkendő okozza a dugulást, akkor azzal nem fog tudni megküzdeni a lefolyótisztító szer. Ezeket a szereket leginkább a kisebb dugulásokhoz, valamint megelőzésre ajánljuk.

Mire figyeljünk a használat során?

A különféle vegyszerek használata során elengedhetetlen a védőfelszerelés viselése. Ha szükséges vegyünk fel kesztyűt és szemüveget mivel legtöbbjük maró hatású. Egyidejűleg több vegyszert soha ne használjunk, hiszen a legtöbbjük klórt is tartalmazhat. A vízkőoldó és a sósav együttes használata akár életveszélyes is lehet, hiszen a reakció során klórgáz szabadul fel. Ha nagyobb mennyiségben jut be a szervezetünkbe, akkor szövetroncsolást is okozhat.

Miért nem ajánljuk nagyobb és visszatérő dugulások esetén?

Ha nem egy egyszerű dugulásról van szó, akkor a pumpa vagy esetleg a spirál használata kínálhat megoldást a problémára. Ha egy komolyabb visszatérő dugulásról van szó, akkor érdemes bevetni a kamerás csatornavizsgálatot is, hiszen az pontosan ki tudja deríteni, hogy mitől és hol keletkezett a dugulás. A túlzottan kanyargó csövek, vagy esetleg a gyökérbenövések, de még egy masszív vízkövesedés is hatalmas dugulást tud okozni.

Ha már a lefolyótisztító szer sem használ?

Amennyiben a dugulások hétről hétre visszatérnek és már semmilyen megoldás nem használ, akkor mindenképpen szakember segítségét kell kérni, hiszen akár a teljes csatornarendszerben is kárt tud tenni a dugulás. Budapesten és annak vonzáskörzetében teljeskörű duguláselhárítási szolgáltatást nyújtunk, ha dugulásról van szó. Profi csatornavizsgáló kamerával és ipari duguláselhárító eszközeinkkel nagyon gyorsan megszüntetjük még a legmakacsabb dugulásokat is.

Csatorna nyomvonal meghatározása profi ipari csatornakamerával

Csatorna nyomvonal meghatározás profi ipari csatornakamerával

A csatorna nyomvonal meghatározása fontos lehet, mert sok esetben nem ismerjük a vezetékek helyét a kertben vagy az ingatlanunkban. A kamerás nyomvonal meghatározás lehetővé teszi a cső belső állapotának alapos vizsgálatát, és az esetleges problémák feltárását.
A kamerás felvétel és a csatorna nyomvonal meghatározása alapján pontosan meghatározható a víz- és szennyvízvezeték nyomvonala, így hatékonyabban lehet javítani vagy karbantartani a rendszert.

Tovább olvasom »
Legjobb lefolyótisztító szerek és használatuk

Legjobb lefolyótisztító szerek és használatuk

Szinte minden háztartásban gyakori problémát okoznak a dugulások. A mosogató vagy a fürdőszobai lefolyó nagy terhelésnek van kitéve, hiszen naponta akár többször is használatban van. Nézzük meg, hogy mely lefolyótisztító szereket tudjuk mi magunk is megvásárolni az üzletekben.

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!