Lefolyótisztítás házilag – a nátronlúg (nátrium-hidroxid)

Mindenkivel megtörtént már, hogy nehezen vagy egyáltalán nem akart lefolyni a víz a mosogatóban, a kézmosóban, a kádban, a zuhanytálcában. Mit lehet ilyenkor tenni? Lefolyótisztítás szükséges, hogy mielőbb megszüntessük ezt a kellemetlen helyzetet!

Ilyen probléma akkor is jelentkezhet, ha nincs semmi közvetlen ráhatásunk a duguláshoz, azaz nem kísérlünk meg különböző, oda nem illő dolgot lecsorgatni az említett lefolyókban. A makacs dugulást a jórészt szerves eredetű hulladékanyagok okozzák azzal, hogy eltömítik a lefolyó csövét. Olykor gusztustalan, furcsa állagú levek is megjelennek, sőt megtörténik a legrosszabb: visszafelé jön az egész.

Lefolyótisztítás házilag?

A nátronlúg lehet a megoldás!?

Ezt a helyzetet mi magunk is tudjuk kezelni, ha megfelelő anyagot használunk. Forró víz és barátai a dugulás ellen cikkünkben már bemutattuk azokat a szereket, amik forróvíz segítségével segíthetnek a kisebb elzáródásoknál, dugulásoknál.

Viszont amit ilyenkor célszerű bevetni, az a nátrium-hidroxid (NaOH), vagy ahogy sokan ismerik, a marónátron (nátronlúg, marószóda, marólúg, lúgkő, nátrium hidroxid lefolyótisztító).

De mi is ez az anyag és hogyan segíthet a lefolyótisztítás során?

A szervetlen vegyületek csoportjába tartozó fémes bázis, amely vízben oldva erősen lúgos oldatot képez, és az emberi, az állati, valamint a növényi szöveteket nagymértékben roncsolja.

Az otthon keletkezett kisebb dugulások elhárításához a nátrium-hidroxidnak éppen ezt a maró, roncsoló hatását tudjuk jól használni. Már évszázadokkal ezelőtt is ismert volt erről a tulajdonságáról a nátrium hidroxid.

Nátrium hidroxid hol kapható?

Manapság számos, por alakban kapható lefolyótisztító alapanyaga a nátrium-hidroxid, a különbség a mennyiség, illetve az adalékok szempontjából van.

Maga a nátrium hidroxid a szakboltokban kristályos formában, vagy más vegyi anyagokkal keverve, leginkább sűrű gél alakjában vásárolható meg.

Ami a NaOH gyártási mechanizmusát illeti, napjainkban a kősó elektrolízisével állítják elő.

Lefolyótisztítás házilag: Nátronlúg 1 kg kiszerelés
Nátronlúg 1 kg kiszerelés

A legtöbb háztartási boltban, gazdaboltban kapható. A pénztárcánkat leginkább kímélő megoldás, ha tiszta nátrium-hidroxidot veszünk kilós kiszerelésben, ennek ára üzlettől függően 900 és 1300 forint között van.

Fontos: nagyon óvatosan kell vele bánnunk, mert vízben feloldva erősen lúgos, maró oldat keletkezik. Éppen ezért nátrium hidroxid használata során ajánlott gumikesztyűt húzni, majd a megadott mennyiséget öntsük bele az eldugult lefolyóba. Utána pedig kevés hideg vízzel indítsuk be a kémiai reakciót.

Hogyan működik a nátronlúg?

A hatékonysága egyben a veszélyessége is, ugyanis a zsírokhoz hasonlóan keményen megdolgozza a fehérjéket is. Utóbbiakat alkotórészeikre bontja, és ezzel oldhatóvá teszi, így képes megszüntetni a haj és egyéb testszőrök okozta lerakódásokat.

Mivel az emberi szervezet nagy részét víz, fehérjék és zsírok alkotják, a tömény nátrium-hidroxid oldattal vagy a kristályos anyaggal érintkezve gyors és igen durva reakcióba lép. Ha hígabb a lúgoldat, akkor a bőrünk csak síkos lesz, és csupán a külső szaruréteg oldódik fel, de a töményebbtől súlyos, az égési sérülésekhez hasonló sebek jelenhetnek meg a bőrön.

Ezért, ha testünk bármely része véletlenül érintkezett ezzel az anyaggal, netán a szemünkbe fröccsen, azonnal mossuk le bő vízzel, és forduljunk orvoshoz.

Amennyiben mégsem segít a marólúg vagy egyéb lefolyótisztító házilag alkalmazva és a makacs dugulás a lefolyóban a lefolyó tisztítás során még mindig nem szűnik meg, vagy csak ideiglenesen oldódik meg, akkor érdemes duguláselhárító szakembert felkeresni.

Duguláselhárítás során professzionális gépekkel és többéves tapasztalatunkkal hatékonyan szüntetjük meg mind a konyhai, mind a fürdőszobai dugulásokat, elzáródásokat.

Hívjon minket duguláselhárításra Budapesten és Pest megyében. Gyors kiszállással és hatékony eszközökkel elhárítjuk a problémát.

Szolgáltatásaink árát itt találja: Duguláselhárítás árak

Legjobb lefolyótisztító szerek és használatuk

Legjobb lefolyótisztító szerek és használatuk

Szinte minden háztartásban gyakori problémát okoznak a dugulások. A mosogató vagy a fürdőszobai lefolyó nagy terhelésnek van kitéve, hiszen naponta akár többször is használatban van. Nézzük meg, hogy mely lefolyótisztító szereket tudjuk mi magunk is megvásárolni az üzletekben.

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!