Duguláselhárítás, csőkamerázás, kamerás csatornavizsgálat non-stop

Lefolyótisztítás házilag – a nátronlúg (nátrium-hidroxid)

Mindenkivel megtörtént már, hogy nehezen vagy egyáltalán nem akart lefolyni a víz a mosogatóban, a kézmosóban, a kádban, a zuhanytálcában. Mit lehet ilyenkor tenni? Lefolyótisztítás szükséges, hogy mielőbb megszüntessük ezt a kellemetlen helyzetet!

Ilyen probléma akkor is jelentkezhet, ha nincs semmi közvetlen ráhatásunk a duguláshoz, azaz nem kísérlünk meg különböző, oda nem illő dolgot lecsorgatni az említett lefolyókban. A makacs dugulást a jórészt szerves eredetű hulladékanyagok okozzák azzal, hogy eltömítik a lefolyó csövét. Olykor gusztustalan, furcsa állagú levek is megjelennek, sőt megtörténik a legrosszabb: visszafelé jön az egész.

Lefolyótisztítás házilag?

A nátronlúg lehet a megoldás!?

Ezt a helyzetet mi magunk is tudjuk kezelni, ha megfelelő anyagot használunk. Forró víz és barátai a dugulás ellen cikkünkben már bemutattuk azokat a szereket, amik forróvíz segítségével segíthetnek a kisebb elzáródásoknál, dugulásoknál.

Viszont amit ilyenkor célszerű bevetni, az a nátrium-hidroxid (NaOH), vagy ahogy sokan ismerik, a marónátron (nátronlúg, marószóda, marólúg, lúgkő).

De mi is ez az anyag és hogyan segíthet a lefolyótisztítás során?

A szervetlen vegyületek csoportjába tartozó fémes bázis, amely vízben oldva erősen lúgos oldatot képez, és az emberi, az állati, valamint a növényi szöveteket nagymértékben roncsolja.

Az otthon keletkezett kisebb dugulások elhárításához a nátrium-hidroxidnak éppen ezt a maró, roncsoló hatását tudjuk jól használni. Már évszázadokkal ezelőtt is ismert volt erről a tulajdonságáról.

Manapság számos, por alakban kapható lefolyótisztító alapanyaga a nátrium-hidroxid, a különbség a mennyiség, illetve az adalékok szempontjából van.

Maga a nátrium-hidroxid a szakboltokban kristályos formában, vagy más vegyi anyagokkal keverve, leginkább sűrű gél alakjában vásárolható meg.

Ami a NaOH gyártási mechanizmusát illeti, napjainkban a kősó elektrolízisével állítják elő.

Lefolyótisztítás házilag: Nátronlúg 1 kg kiszerelés
Nátronlúg 1 kg kiszerelés

A pénztárcánkat leginkább kímélő megoldás, ha tiszta nátrium-hidroxidot veszünk kilós kiszerelésben, ennek ára üzlettől függően 900 és 1300 forint között van.

Fontos: nagyon óvatosan kell vele bánnunk, mert vízben feloldva erősen lúgos, maró oldat keletkezik. Éppen ezért ajánlott gumikesztyűt húzni, majd a megadott mennyiséget öntsük bele az eldugult lefolyóba. Utána pedig kevés hideg vízzel indítsuk be a kémiai reakciót.

Hogyan működik a nátronlúg?

A hatékonysága egyben a veszélyessége is, ugyanis a zsírokhoz hasonlóan keményen megdolgozza a fehérjéket is. Utóbbiakat alkotórészeikre bontja, és ezzel oldhatóvá teszi, így képes megszüntetni a haj és egyéb testszőrök okozta lerakódásokat.

Mivel az emberi szervezet nagy részét víz, fehérjék és zsírok alkotják, a tömény nátrium-hidroxid oldattal vagy a kristályos anyaggal érintkezve gyors és igen durva reakcióba lép. Ha hígabb a lúgoldat, akkor a bőrünk csak síkos lesz, és csupán a külső szaruréteg oldódik fel, de a töményebbtől súlyos, az égési sérülésekhez hasonló sebek jelenhetnek meg a bőrön.

Ezért, ha testünk bármely része véletlenül érintkezett ezzel az anyaggal, netán a szemünkbe fröccsen, azonnal mossuk le bő vízzel, és forduljunk orvoshoz.

Amennyiben mégsem segít a lefolyótisztító vagy marólúg alkalmazása a lefolyótisztítás során és még mindig nem szűnik meg a dugulás, vagy csak ideiglenesen ad megoldást akkor érdemes duguláselhárító szakembert felkeresni.

Duguláselhárítás során professzionális gépekkel és többéves tapasztalatunkkal hatékonyan szüntetjük meg mind a konyhai, mind a fürdőszobai dugulásokat, elzáródásokat.

Hívjon minket duguláselhárításra Budapesten és Pest megyében. Gyors kiszállással és hatékony eszközökkel elhárítjuk a problémát.

Szolgáltatásaink árát itt találja: Duguláselhárítás árak

Duguláselhárítás II. kerület Budapest

Duguláselhárítás II. kerület (Pesthidegkút)

Duguláselhárítás II. kerület Budapest Pesthidegkút területén gyors kiszállással és pontos, garanciális munkavégzéssel fix áron!
Nem folyik le a szennyvíz vagy eldugult a mosogató, mosdó és segítségre van szüksége?
Hívjon minket bármilyen lefolyó, WC, vezeték dugulásának megszüntetéséhez.
Duguláselhárítás 2. kerületben!

Tovább olvasom »
Duguláselhárítás I. kerület Budapest

Duguláselhárítás I. kerület (Budapest Budavár, Víziváros, Vár, Krisztinaváros, Tabán, Gellérthegy)

Duguláselhárítás I. kerület Budapest Budavár, Víziváros, Vár, Krisztinaváros, Tabán, Gellérthegy területén gyors kiszállással és pontos, garanciális munkavégzéssel fix áron!
Nem folyik le a szennyvíz vagy eldugult a mosogató, mosdó és segítségre van szüksége?
Hívjon minket bármilyen lefolyó, WC, vezeték dugulásának megszüntetéséhez.
Duguláselhárítás 1. kerületben!

Tovább olvasom »
Duguláselhárítás XXIII. kerület Budapest

Duguláselhárítás XXIII. kerület (Soroksár)

Duguláselhárítás XXIII. kerület Budapest Soroksár területén gyors kiszállással és pontos, garanciális munkavégzéssel fix áron!
Nem folyik le a szennyvíz vagy eldugult a mosogató, mosdó és segítségre van szüksége?
Hívjon minket bármilyen lefolyó, WC, vezeték dugulásának megszüntetéséhez.
Duguláselhárítás 23. kerületben!

Tovább olvasom »

Szólj hozzá!